torsdag 12 oktober 2017

Äppelpaj

Så var det fredag och jag har snart överlevt första veckan som heltidsarbetare. Det är en 8-9 år sedan sist. Jag har ett supertight schema måndag till torsdag, så fredag verkar kunna bli ganska "chill". Om man nu kan kalla det chill när man ska grotta ner sig i en apstor hög med rättning och sedan våldskopiera några tiotusentals kopior. Men ni förstår säkert vad jag menar. Ikväll ska vi till Sandra aka Sandy på a-lagsfest. Det KAN vara så att jag somnar vid middagsbordet runt 20.07... Men kul ska det bli! Ha en riktigt fin fredag!

Hanna bakade en god äppelpaj när vi var i Umeå för ett tag sedan. Serveras med vaniljsås eller glass.


Äppelpaj

De:
100 g mjöl
70 g rumstempererat smör
2 msk socker
1 ägg
1 nypa salt

Fyllning:
ca 4 fasta, syrliga äpplen
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

1. Nyp ihop mjöl och smör. Blanda i sockret. Tillsätt ägg och knåda till en deg på mjölad yta. Slå in i plastfolie och låt vila kallt i 1 timme.

2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena i 6-8 bitar. Ställ en ugnstålig stekpanna på medelvärme, smält hälften av smöret för fyllningen och hälften av sockret samt lite vaniljsocker tills det liknar en sirap.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg äpplena i pannan och stek dem gyllene i 15 minuter tills sockret karamelliserats. Ta bort från värmen. Klä pannans botten med ett jämnt lager av äpple, fyll på med övriga klyftor.

4. Kavla ut degen så den blir lite större än formen. Lägg den snabbt över äpplena och pressa fast ordentligt i kanterna, som ett lock.

5. Ställ pannan i ugnen och grädda i 30 minuter eller tills skalet släppt från kanten. Tag ut kakan och skär försiktigt runt kanten så att den lossnar. Lägg ett ugnsfast uppläggningsfat ovanpå formen och vänd snabbt pannan och fatet så att pajen hamnar på fatet.

6. Klicka ut resten av smöret på äpplena, strö över resten av sockret och låt karamellisera under ugnsgrillen.

Glöm inte att stjälpa upp pajen innan kolakaramellen stelnar.

(recept från Carotte Catering)-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: