onsdag 18 oktober 2017

Fransk fiskgryta med saffran

Sandy bjöd på en god och värmande fiskgryta där vi satt i hennes fina kuvös och myste. Hon hade lax istället för vit fisk och skippade sellerin, hälsar hon. Till detta serverades vitlöksbröd. Supergott!


Fransk fiskgryta med saffran

500 g vit fiskfilé t ex torsk eller kolja
500 g räkor färska med skal
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
1 st morot
1 st selleristjälkar
1 st fänkål
3.5 st tomater mogna
1 st körsbärstomater ask
0.5 dl olivolja
0.5 g saffran (1 kuvert)
1 nypa fänkålsfrön hela
1 nypa chiliflakes
1 msk tomatpuré
1 dl finhackade färska örter t ex basilika och timjan
1 dl vitt vin torrt
salt och nymald svartpeppar

1. Byxa fisken genom att skära bort raden med ben som sitter på mitten av fiskfiléns tjockaste del. Skär fisken i mindre bitar och skala räkorna.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala moroten, dela längs med i tunna stavar och skär i mindre bitar. Skär sellerin på samma sätt. Skär bort rotstocken längst ner på fänkålen. Skiva fänkålen tunt och dela i mindre bitar. Skär tomaterna i mindre bitar.

3. Hetta upp oljan i en traktörpanna eller vid gryta. Häll ner lök och vitlök och låt svettas en stund utan att ta färg. Rör då och då och tillsätt morot, selleri och fänkål. Fräs grön-sakerna ytterligare en stund på medelvärme.

4. Tillsätt saffran, fänkålsfrön och chiliflakes tillsammans med tomatpuré. Fräs en stund under omrörning. Höj värmen och häll i tomater, örter och vitt vin.

5. Låt grytan få ett uppkok så att alkoholen i vinet kokar bort. Grytan kan annars få en bitter smak. Smaksätt med lite salt och peppar. Låt puttra under lock i cirka 20 minuter.

6. Strax innan servering: Lägg i fisken och på med lock. Sjud på låg värme i cirka 5 minuter. Lägg i räkorna när fisken känns klar, och servera genast med bröd.
(recept från Ica-Kuriren)



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: