söndag 21 januari 2018

Fralla i långpanna

Stabil inledning på veckan. Man börjar med att försova sig 35 minuter. Nu kommer jag att hinna ändå men jag är ingen vän av att stressa. Mental note to self: Tryck på spara när du ställer alarmet.

Min fina bloggkompis Erica skickade med mig en stooor goodiebag i fredags. Den var fylld med godsaker av alla de slag. Och vad vore jag för kompis om jag inte delade med mig av recepten till er? Så nu kommer jag att varva egna recept med hennes så håll till godo. Först ut är dessa mumsiga frallor att starta dagen med.

Sen tycker jag att det räcker med snö. Eller vad säger ni?


Fralla i långpanna

100 g smör
3 dl standardmjölk
2 dl kallt vatten
50g färsk jäst
2 tsk salt
2 ägg

(1 msk malda brödkryddor)
3 msk socker el sirap

ca 13 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen.

3. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

4. Tillsätt salt,(brödkryddor) ägg och socker (sirap)och blanda runt.

5. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt.

6. Kör degen i maskin ca 7-10 minuter.

7. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

8. Sätt ugnen på 225 grader.

9. Platta ut degen till en rektangel i en smord plåt.

10. Skär rutor ner till botten av plåten och låt jäsa övertäckt 30 minuter.

11. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det.

Recept från Ericas meny.




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Hembakat bröd är det bästa. Oj, så mycket snö ni har.

    SvaraRadera