onsdag 14 mars 2018

Lövbiffsgratäng

Vi får se hur ofta jag hinner/orkar med att uppdatera bloggen denna vecka. Nu har nationella proven dragit igång nämligen så fokus kommer att ligga på rättning och bedömning av dessa.

Inspirationen till dagens recept är från Bara en kaka till men hon hade ädelost istället för vitlöksost och jag la till bacon bland annat. Jag kan ärligt säga att det blev supergott! Alla i familjen gillade det.


Lövbiffsgratäng

Gratäng:
400 g strimlad lövbiff
3 msk soja
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
1 paket bacon
1 strimlad purjolök
1 hackad röd paprika

Sås:
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
200 g vitlöksost
lite timjan
grovmalen svartpeppar
lite salt

1. Börja med att strimla lövbiffen och lägga den i en stor skål tillsammans med soja, fond och pressad vitlök. Låt den marinera där medan du förbereder grönsakerna.

2. Hacka och stek purjo och paprika lätt i lite smör. Fräs baconet.

3. Lägg bacon, paprika, och purjolök i botten på en smord ugnsfast form.

4. Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan, den kommer att bli färdig i ugnen sedan, och köttet blir väldigt saftigt och gott.

5. Gör såsen genom att koka upp grädden. Smula ner osten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka någon minut tills osten har smält ner i såsen. Red såsen.

6. Häll såsen över köttet och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns. Ät med ris och sallad.-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: