tisdag 26 juni 2018

Rabarberkaka med kardemumma

En supergod rabarberkaka med smak av kardemumma, serverad med lättvispad grädde. Mums! Hanna har bakat kakan och jag tror receptet är från Allt om Mat, men är osäker.

Och så en av ljudböckerna jag inledde semestern med. Inte den bästa bok jag lyssnat på, men den funkade. Jag är ju mest en deckartjej.


Rabarberkaka med kardemumma

100 g smör
1 tsk kardemummmakärnor
2 ägg
3 dl strösocker
2 krm vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
3-4 stjälkar rabarber, gärna tunna
riven kokos till formen

Tillbehör:
lättvispad grädde eller vaniljglass

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det bli brynt och gyllene. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

2. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av kardemumman. Rör ner smöret i äggsmeten och vänd därefter ner mjölblandningen.

3. Smörj en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant och bröa den med kokos. Häll smeten i formen. Skär rabarbern i stavar, dela dem på längden om de är tjocka. Lägg i ett fint mönster. Strö resten av kardemumman över kakan.

4. Grädda kakan mitt i ugnen 30-35 minuter. Den ska vara lite kladdig och seg. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde.


Träskkungens dotter av Karen Dionne


Om jag berättade för dig vad min mamma hette, så skulle du känna igen det med en gång. Min mamma var berömd, fastän hon aldrig ville vara det. En sådan berömmelse som hennes vill ingen ha.

Helena växer upp i en isolerad tillvaro långt ute i de vidsträckta träskmarkerna i övre Michigan. Hennes far lär henne allt om att överleva i det vilda. Hon lär sig spåra, jaga, fiska och hitta ätliga växter. Helena avgudar sin far och hon ringaktar sin kuvade mor. Men när Helena är tolv år inträffar en våldsam händelse som avslöjar sanningen om deras liv i träsket: att hennes far kidnappat hennes mor, som då var 14 år, och fört henne ut i träsket med våld. Helena är dotter till ett monster. När hon väl accepterat sanningen finns ingen återvändo. Hennes far måste stoppas och den enda som lärt sig hur man handskas med honom är hans dotter, Helena. Det blir en uppgörelse utan nåd.

Drygt femton år senare lever Helena en ordnad småstadstillvaro med man och två döttrar. Ingen vet att hon bytt sitt namn, blekt sitt hår och förseglat sitt förflutna. Men så nås hon av nyheten att hennes far, kallad Träskkungen av pressen, rymt från delstatens högsäkerhetsfängelse. Hon vet att han flytt ut i träsket och att hon är den enda som kan hitta honom. Nu tvingas Helena använda allt hennes far lärde henne som barn för att hitta honom. Snart inser hon att han inte är på rymmen utan på jakt efter henne.

Med H.C. Andersens klassiska saga Dykungens dotter som suggestiv fond har Karen Dionne skapat en gastkramande och mörk thriller med en ung hjältinna som på liv och död tvingas ta upp kampen med sitt förflutna. Det är starkt, det är skrämmande och oupphörligt spännande.


-text från Bokus


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: