lördag 22 september 2018

Ångat bröd med marinerat fläsk/ Steamed bun and Sticky pork

Erica (Ericas meny) skickade med mig en suupernajs lunch efter att jag var på fikabesök hos henne. Små, mättande munsbitar med fräsch fyllning av smakrikt fläsk, vitlökssås, gurka och picklad rödlök. Mums! Och tusen tack, bejb!


Ångat bröd med marinerat fläsk/ Steamed bun and Sticky pork

Steamed Buns/Ångat bröd:
2 dl vatten, ljummet
15 gram jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
0,5 dl matolja
4,5 dl vetemjöl
1 krm bakpulver

Mät upp ljummet vatten och smula ner jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så att bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan.

Kör med elvisp och deg- krokar alternativt degblandare i 15 minuter. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 40–50 minuter.

När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar, cirka 30 g/bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik den ena sidan över den andra. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smör- papper, 15 x 15 centimeter. Låt jäsa i 45–60 minuter.

Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. Jag körde 2 bullar i bambukorg Har du ingen bambukorg hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar när de har svalnat helt. Funkar perfekt att frysa.

Marinerat fläsk:
500 g fläsksida eller fläskytterfilé i skivor (jag hade vindelrökt sidfläsk)
1 msk flytande honung
1 cm ingefära
2 st vitlöksklyftor
1/2 dl hoisinsås på flaska
1/2 tsk cayenne
1 msk risvinäger (gärna maltvinäger)
1 tsk olivolja
2 tsk aromat

Koka fläskbitarna i en god buljong i ca 1 timme( jag hade buljong från en hemkokt köttsoppa)
Riv ingefäran och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med alla ingredienser till marinaden. Lägg ner den skivade fläsksidan tillsammans med marinaden i en plastpåse och låt det stå över natten. Låt fläsket bli rumstempererad innan du steker eller grillar det. Stek/Grilla fläskköttet så det blir varmt.

Picklad Rödlök:
3 stora rödlökar
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt

Blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull och koka upp.
Skiva löken tunt och lägg i en glasburk.
Slå den varma lagen över den skivade löken och låt den gärna stå några timmar för bästa resultat.
Men det funkar att serveras den efter några minuter.

Vitlökssås:
3 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk olivolja
1/2-1 msk aromat
citronpeppar

Blanda allt, ta i mer olivolja om du vill ha den lösare.




-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar