lördag 3 november 2018

Osso buco

Syrran bjöd på osso buco när jag var där sist. Hur gott? Löjligt. Fantastiskt. Sagolikt. Ett vintips till det.

Sen gjorde Hanna en tårta med mirror glaze. Den finns det tyvärr inte nåt recept på. Och till sist vill jag tipsa er om en grymt läskig serie nämligen The haunting of Hill house. Jäklarsch vad rädd jag har varit. Den serien har ALLT som ska finnas i en rysare. Se den. Om du törs...


Osso buco

4-8 skivor kalvlägg med märg
1 finskuren gul lök
1 rotselleri
4-5 tomater
3 dl god buljong
2 dl vitt vin

Gremolata:
en handfull finskuren persilja
det rivna skalet från en halv citron
2 pressade vitlöksklyftor

Risotto:
4 dl aborioris
75 g smör
1 dl vitt torrt vin
100 g riven parmesan
ca 8 dl kycklingbuljong
salt och peppar

1. Bryn kalvläggen i smör.

2. Fräs lök och rotselleri i olja i tjockbottnad panna.

3. Tillsätt tomaterna, buljongen och vinet. Koka upp.

4. Lägg kalvläggen i en ny gryta och slå över tomatsåsen. Låt sjuda i 1,5 timme. Varmhåll.

5. Blanda ingredienserna till gremolatan och ställ svalt.

6. Smält smöret i en tjockbottnad panna och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det bli glansigt.

7. Tillsätt det vita vinet och låt det koka in en stund, ca 5 minuter på svag värme.

8. Häll på 2 dl buljong och låt riset sjuda försiktigt. Tillsätt buljong allteftersom tills att riset får en krämig konsistens och riskornen är mjuka.

9. Smaka av med salt och peppar, den rivna osten och ett par klickar smör i slutet. Risotton får inte bli grötig, den ska vara krämig.

10. Smaka av tomatsåsen med salt och peppar.

11. Lägg upp läggen på ett fat. Slå på såsen och strö gremolata över. Servera risotton vid sidan av.



Montepulciano d'Abruzzo Nr 2337
Umani Ronchi , 2017
Italien, Abruzzerna , Montepulciano d'Abruzzo
75:-
Flaska , 750 ml

Bärig smak med inslag av skogshallon, blåbär, sötlakrits och kryddor. Serveras vid cirka 16°C till ljust kött.











-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: