tisdag 18 december 2018

Fried rice med räkor

Recept från Zenias kitchen som jag gjort om en aning. Det blev såå gott! Det här måste ni prova hörrni!


Fried rice med räkor

6-8 portioner fried rice

ca 6 dl jasminris
4 st ägg + 1 tsk japansk soja
1 gul lök
2 morötter
1 liten klyfta vitkål
3 dl djupfrysta ärtor
2 vitlöksklyftor
4 msk japansk soja
2-3 msk ostronsås
1-2 msk fisksås
4-5 msk rapsolja
400 g räkor
3 st salladslök

Till servering:
lime
koriander
sriracha

1. Tvätta riset ordentligt för att få bort det mesta av stärkelsen, då klibbar inte riset sig lika lätt. Koka sedan enligt anvisningarna och låt kallna. Var noga med att inte koka sönder riset, den får inte bli grötig i konsistensen.

2. Strimla vitkålen, hacka lök och grovriv morot.

3. Koka ärtorna hastigt och låt rinna av. Finhacka vitlöksklyftorna.

4. Knäck äggen i en skål och blanda med soja, vispa dem med en gaffel.

5. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och häll över ägget. Låt ägget stelna en aning och rör sedan om tills ägget blir till tjocka “strimlor”, lägg åt sidan.

6. Hetta upp rapsolja i en stor wok- eller stekpanna. Stek vitkål, morot och lök tills de mjuknar under omrörning. Vänd i ärtor och vitlöksklyftor och stek en stund till.

7. Smula riset med fingrarna för att undvika klumpar, häll ner i stekpannan tillsammans med grönsakerna. Blanda i soja, ostronsås, fisksås och stek riset under omrörning.

8. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja, ostronsås eller salt.

9. Vänd räkorna och ägget i riset, garnera med finhackad salladslök och servera gärna med en limeklyfta, koriander och sriracha om du vill ha den stark.




-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar