tisdag 11 december 2018

Fylld köttfärslimpa med gräddsås

Tiden springer fort nu, känner jag. Ikväll har jag luciauppvisning med våra 8:or för föräldrar i kyrkan och imorgon är det redan lucia. Bäst att stanna upp och hinna njuta av december innan det är över.

Svärmor och svärfar bjöd på en jättegod köttfärslimpa till Farsdagsmiddag. En riktig klassiker. Tyvärr får ni hålla tillgodo med risiga mobilfoton då jag glömde ta med systemkameran.


Fylld köttfärslimpa med gräddsås

4 port

700 g nötfärs
3/4 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1,5 dl vatten
0,5 gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fyllning:
150 g färskost med rostad paprika
1 röd grillad paprika
0,5 kruka basilika

Sås:
2 dl sky och vatten
2 dl vispgrädde
2 msk konc. kalvfond
2 msk maizena redning till ljus sås

Rostad potatis och morötter:
900 g delikatesspotatis
6 morötter
2 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1. Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten. Låt svälla i 15 minuter. Skala och riv löken. Tillsätt färs, lök, ägg, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Rör om så du får en jämn smet.

2. Skölj en skärbräda och platta ut smeten på brädan till en fyrkant som är 20x30 cm stor. Eller använda ett bakplåtspapper. Skölj händerna mellan varven så går det lättare eller använd plasthandskar.

3. Fyllning: Klicka ut färskosten på plattan och bred ut den. Hacka paprikan och strö ut på osten. Hacka basilika och strö över.

4. Rulla samman färsen från långsidan som en rulltårta och placera färsrullen på bakplåtspappersklädd bakplåt. Skarven ska vara nedåt.

5. Stek i ugnen strax under mittfalsen i ca 45 minuter eller tills färsen känns klar.

6. Sås: Ta ut köttfärslimpan och häll av skyn. Späd med vatten till 2 dl och koka upp tillsammans med grädde och fond. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar.

7. Rostad potatis och morötter: Tvätta potatisarna och halvera eller kvarta dem. Placera i en långpanna med bakplåtspapper. Tvätta morötterna och dela i bitar Lägg dem i långpannan. Höll olja, salt och peppar över, blanda om. Rosta strax under ugnens mitt i ca 30 minuter.

8. Servera köttfärslimpan med potatis, morötter, sås och gelé.







-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar