söndag 16 december 2018

Saffranskaka med fyllning

Max är gästkock idag. Han bakade den här godingen så den ska serveras med kaffe under dagen. Mums!


Saffranskaka med fyllning

(8-10 bitar)

2 ägg
3 dl socker
200 g smör
1 paket saffran
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker till garnering

Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
2 msk florsocker
3 msk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Smält smöret och vispa ner det tillsammans med saffran i äggsmeten. Tillsätt mjölken.

4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner detta i smeten.

5. Smörj och bröa en ugnsform, ca 24-26 cm i diameter.

6. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 35-40 minuter.

7. Gör under tiden fyllningen. Smält smöret i en kastrull.

8. Tillsätt mjölken och florsockret under vispning. Låt såsen koka upp och sjud i 2 minuter.

9. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Låt kakan svalna något när du tagit ut den.

10. Skär av toppen på kakan så du får ett ca 1-1½ cm tjockt lock. Sätt fast kanten på springformen igen eftersom fyllningen är rinnande.

11. Lyft av locket och häll på fyllningen. Låt kakan suga upp fyllningen innan du lägger på locket igen.

12. Sikta över florsocker.



-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Mums och den har en så fin färg!

    SvaraRadera
  2. Vilka härliga recept du bjuder på! Den där saffranskakan måste jag testa i jul. Ha en fin jul! Kram //Tina

    SvaraRadera