tisdag 29 januari 2019

Kyckling med sotade grönsaker och sesamaioli

En väldigt god wok som jag hittat inspiration till hos Johanna Toftby. Jag skippade sesamoljan i aiolin eftersom övriga i familjen inte är så förtjusta i just det. Aiolin blev god ändå.


Kyckling med sotade grönsaker och sesamaioli

4 portioner

600 gram kycklingfilé
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter, grovt rivna
4 salladslökar
1 knippe broccoli
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1/2 msk japansk soja
1 msk rostade vita sesamfrön + 0,5 msk till sesamaiolin

Marinad:
5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
en skvätt lime

Sesamaioli:
1 dl majonnäs (god med egen om man har tid)
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
1 skvätt lime
salt och peppar

Till servering:
ris, krispiga salladsblad eller kokta och sedan stekta nudlar (marinerade i sweet chili och soja).

1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca en timma.

2. Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad.

3. Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker.

4. Fräs resten av grönsakerna i omgångar i olja. Häll på lite japansk soja. Rör om.

5. Stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö på mer sesamfrön och rör runt.

6. Lägg kycklingen och grönsaker i ett krispigt salladsblad eller servera med ris eller stekta nudlar om du vill. Ringla sesamaioli över rätten.

Sesamaiolin:
Rör ihop och ställ kallt.



-Mama Skogly ♥

1 kommentar: