söndag 13 januari 2019

Orientaliska tunnbröd

Orientaliska tunnbröd att fylla med kebab eller som tillbehör till t ex indisk mat. Jättegoda! Ha en god måndag, kamrater!

Recept från Zenias kitchen.


Orientaliska tunnbröd

6 st stora
2,5 dl ljummen mjölk
3 msk smält smör
6-7 dl vetemjöl special
1 tsk torrjäst eller 1/4 färsk jäst (ca 15 g)
1 tsk salt
1 tsk socker

1. Blanda 5 dl mjöl, torrjäst, salt och socker i en bunke. Häll över ljummet mjölk och smält smör. Om du använder färsk jäst rör du ut den först i mjölken. Rör om med en träslev eller kör i bakmaskinen tills allting blir ordentligt blandat. Häll försiktigt i lite av det resterande mjölet, ha i så mycket det behövs tills degen blir smidig och lättarbetad. Den får inte bli för kompakt eller torr, hellre lite kladdig.

2. Knåda degen en bra stund, 5-8 min. Täck bunken med plast och låt vila i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten .

3. Dela degen i 6 delar och forma till bollar. Täck ordentligt med en bakhandduk och låt vila i 15 min. Förbered en tallrik med 2 bakhanddukar på som du ska täcka brödet med, en stekpanna och en stekspade.

4. Hetta upp stekpannan på högsta värmen.Kavla ut en boll till ca 20-25 cm i diameter. De ska vara ca 2-3 mm tunna. Lägg degen i den varma stekpannan (utan olja) och stek brödet. Det ska bildas bubblor och brödet ska få en fin färg. Stek inte för länge, det räcker med ca 1 min på varje sida.

5. Lägg brödet mellan handdukarna och täck ordentligt. Fortsätt steka alla bröd och stapla dem på varandra, se till att de alltid är övertäckta. Brödet är allra godast nygräddat, servera dem gärna varma. När de svalnat förvarar du dem i en påse. Det funkar utmärkt att frysa in dem och de håller sig upp till 4 månader i frysen. Brödet är mjukt och luftigt.-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: