tisdag 26 mars 2019

Schezuan biff

Vi har en asiatisk butik här i schtaan som heter Jacks som importerar utländska varor. Det är ett paradis för en sån som min systerdotter Hanna som älskar asiatisk mat. Hon shoppade på sig lite grejer och bjöd på den här rätten.


Schezuan biff

500 g ryggbiff
ca 0,25 dl maizena
0,5 msk schezuanpeppar
olja
1 gul lök
0,5 röd paprika
1 morot
bambuskott, strimlade
1 vitlöksklyfta
1 cm ingefära
0,5 tsk kinesisk 5 spice (om man vill)

Sås:
3 msk kinesisk svart vinäger (eller risvinäger)
2 msk kinesiskt risvin eller sake eller torr sherry
1 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 msk doubanjiang (chilibönpasta) eller 0,5 msk sriracha
1,1 dl köttbuljong
3 msk socker
1 msk maizena

Till servering:
jasminris
chiliolja

1. Strimla köttet tunt. Blanda med 0,25 dl maizena.

2. Blanda allt till såsen.

3. Strimla lök och paprika, slanta moroten. Riv vitlök och ingefära.

4. Stek köttet i olja i omgångar. Lägg åt sidan.

5. Hetta upp olja i stekpanna och tillsätt schezuanpeppar på låg värme tills det börjar lukta. Ta av pepparn och låt torka på hushållspapper. Låt oljan ligga kvar i pannan. Låt inte pepparn bli svart!

6. Woka grönsakerna, tillsätt vitlök och ingefära. Tillsätt såsen och köttet. Mortla schezuanpepparn och strö över, vänd ner tillsammans med 5 spice. Smaka av med salt.

7. Servera med jasminris och chiliolja.




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: