fredag 20 september 2019

Äppelpaj med knäckigt pajtäcke

Carina på jobbet bjöd på en GRYM äppelpaj, recept från Fredriks fika. Det var bara till att åka hem och baka en egen.


Äppelpaj med knäckigt pajtäcke

6 portioner

Pajdeg:
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Fyllning:
5-6 äpplen, t.ex Granny Smith
1 tsk kanel
2 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena, blanda med socker och kanel och lägg i en pajform på cirka 26 cm i diameter.

3. Smält smöret i en stekpanna eller kastrull tillsammans med strösocker, sirap och vispgrädde.

4. Blanda ner havregryn och vetemjöl blandat med bakpulver och salt och rör till en jämn smet. Ta av från värmen.

5. Fördela smeten över äpplena i formen.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, tills pajen är gyllenbrun.

7. Serveras ljummen med vaniljsås eller glass!




-Mama Skogly ♥

1 kommentar: