söndag 27 oktober 2019

Palmdahls vietnamesiska pho bo

Måndag idag och lovvecka för eleverna. Utom för de som har lovskola. Jag ska ta hand om dem en stund idag och sen ska vi på brandstationen för en kurs. Hoppas man inte kommer att ligga pyrt till... Ha en fin start på veckan!

Min man är gästkock idag och Bjuder på vietnamesiskt. Jättegott! Recept från Ica.


Palmdahls vietnamesiska pho bo

250 g risnudlar
1 tsk olja till nudlarna
1 morot
1 schalottenlök
50 g sockerärtor
150 g färska böngroddar
1 dl salta jordnötter
2 skivor biff (à 150 g)
1 msk smör till stekning
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl plockade örter (t ex koriander, basilika och mynta)
1 lime i klyftor
ev asiatisk fisksås

Buljong:
12 dl vatten
4/5 dl konc kyckling- eller kalvfond
3 citrongräs
6 cm ingefära
1 schalottenlök

Buljong: Skär citrongräs och ingefära i grova skivor. Koka upp vatten och fond tillsammans med citrongräs, ingefära och skalad och halverad schalottenlök. Låt stå och dra 1 timme.
Starta timer
Koka risnudlarna enligt anvisning på paketet och spola dem i kallt vatten. Rör ner olja så att de inte klibbar ihop. Lägg i en skål.
Skala och skär morot och lök i tunna skivor. Skär sockerärterna i strimlor. Lägg morot, lök, sockerärter och böngroddar i en skål. Hacka jordnötterna och lägg i en skål.
Stek biffarna i smör i en het stekpanna ca 1 minut på varje sida. Krydda dem med salt och peppar. Låt svalna och skär dem i riktigt tunna skivor.
Starta timer
Sila av buljongen, häll tillbaka i kastrullen och koka upp.
Servera nudlarna i portionsskålar och toppa med strimlade grönsaker, böngroddar, örter och biff. Slå på het buljong och toppa med jordnötter och lime i klyftor. Vill man ha sin rätt lite mustigare och saltare ringlar man på lite fisksås.-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: