tisdag 7 januari 2020

Kombucha

Jag fick en laddning kombucha av min vän och kollega Anna. Det ska vara himlarnsch nyttigt på en massa olika sätt. Den innehåller en massa antioxidanter, förbättrar matsmältningen, ger bättre hud, hår och naglar samt ökar mättnadskänslan.


Kombucha

Du behöver till 2 liter Kombucha (Volgasvamp)

Svampen (SCOBY)
2 liters kärl av glas, porslin el. glaserat stengods
Tratt för att underlätta att hälla på flaskor
Sil
4 påsar te
1 dl socker
Tygbit & gummiband
Flaskor att förvara färdig dryck i

1. Koka upp ½ liter vatten

2. Tillsätt socker & rör om så sockret löser sig

3. Lägg i tepåsarna i 5-20 min. Svalna av till rumstemperatur

4. Lägg svampen + 2½ dl färdig kombucha i kärlet av glas ( el. dyl.)
häll över te & sockerlösningen
fyll kärlet med kallt vatten upp till önskad höjd. Det ska finnas plats att bilda en ny svamp uppepå vätskan.

5. Täck öppningen med tyg & gummisnodd

6. Ställ burken i rumstemperatur, ej i solsken

7. Låt stå 7-21 dagar (10-14 som bäst)

8. Ta upp svampen (svamparna (nya + gamla)) skölj under rinnande vatten, kallt eller ljummet

9. Spar 2½ dl färdig kombucha i burk med lock tillsammans med en svamp.

10. Sila & häll på flaskor den övriga färdiga drycken. Ställ i kylskåp.

-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig själv gjort kombucha, men jag tycker att det är gott.

    SvaraRadera