lördag 4 januari 2020

Laxplanka Walewska

Här kommer då nyårsaftonens huvudrätt. Det blev S A G O L I K T gott! Bokmärk till nästa nyårs, är mitt tips! Jag hade förberett det mesta innan så att det var så lite kvar att göra som möjligt, när gästerna kom.

Recept från Matplaten.


Laxplanka Walewska

4 port:
ca 600 g laxfilé
2 tsk citronsaft
1.5 dl torrt vitt vin
1.5 dl stark fiskbuljong
1 msk smör
1 msk mjöl
4-5 dl vispgrädde
75 g nyriven parmesan
1 st äggula
2 msk smör
salt

Garnering:
1 stor hummer alt 2 små
ca 300 g räkor med skal
färsk grön sparris
färska champinjoner
hemmagjort potatismos

Rensa hummern och lägg köttet åt sidan. Krossa hummerskalen och låt koka ihop med vinet och fiskbuljongen tills det reducerats till hälften. Sila av spadet.

Tillaga laxen i ugnen, 175 C, ca 15 min (lite beroende på hur tjock bit, kolla så den är färdig)

Blanda 1 matsked mjukt smör med 1 matsked mjöl till en jämn smet. Klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med 3-4 deciliter av grädden.

Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås. Vispa upp resten av grädden. Tag såskastrullen av värmen och vispa i parmesan och äggulan och 1-2 msk smör. Smaka av med salt och citronsaft. Vänd slutligen ner den vispade grädden i såsen.

Ställ in plankorna med moset i ugnen under grillvärme, 275 C, tills de fått färg. Ta ut dem och lägg 1 laxfilé/planka och häll över såsen (värm upp laxen snabbb i mikron något). Dekorera med stekt sparris, stekta champinjoner, hummerkött och skalade räkor. Servera gärna ett kallt torrt vitt vin till.-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar