tisdag 19 maj 2020

Steak sandwich

Här kommer Catarina Königs recept på en kanonmacka. Jag orkade inte göra majonnäsen själv utan använde Hellmann's majonnäs och tryffelolja. Nån tryffel hittade jag inte i affären. Men det var så otroligt gott! Rekommenderas! Och den picklade silverlöken. Maj. Gadd.

Nu tar jag en kortare bloggpaus och hoppas att ni får en riktigt skön ledighet. Kram!


Steak sandwich

2 bitar hängmörad ryggbiff (ca 200g/bit)
2 skivor surdegsbröd
20g smör att steka brödet i

Picklad silverlök:
1 silverlök
1/2 dl ättika
3/4 dl socker
1,5 dl vatten

Tryffelmajjo:
1 äggula
1/2 tsk vitvinsvinäger
1/2-1 tsk dijonsenap
1-1,25 dl rapsolja
2-4 droppar tryffelolja
1/2 finhackad tryffel
salt
nymalen svartpeppar

Topping:
Rostad lök
Riven parmesanost (22 mån)
Krasse eller persilja

Börja med att pickla silverlöken.
1. Koka samman ättika, socker och vatten tills sockret smält helt. Låt svalna.
2.Hyvla löken till tunna ringar med hjälp av en mandolin. Lägg i en bunke el burk och häll över den avsvalnade lagen. Ställ svalt. (Detta kan man förbereda dagen innan)

Slå majonnäsen
1. Separera äggulan från vitan och lägg i en liten skål. Tillsätt dijonsenap och lite vinäger.
2. Vispa konstant och häll droppvis i oljan tills det blir en krämig majonnäs.
3. Smaka av och smaka upp med salt, peppar, tryffelolja och ev mer vinäger/dijon. (Det känner du)
4. Hacka tryffeln smått och rör ner i majonnäsen.
5. Lägg majjon i en spritspåse och lägg i kylen.

Köttet
1. Salta och peppra köttet på båda sidor.
2. Stek i en rejäl klick smör tills innertempen når 55 grader. (ca 2 min på vardera sida för en biff som är ca 2 cm hög)
3. Låt den stekta ryggbiffen vila tills du stekt brödet.

Brödet
1. Skär ut två (inte så tjocka) skivor surdegsbröd.
2. Lägg en rejäl klick smör i en stekpannna, hetta upp och stek bröden på medelhög värme på båda sidor tills de blir gyllene & fint rostade.

Servering
1. Lägg de rostade brödskivorna på fatet eller plankan du tänker servera på.
2. Skär upp köttet i skivor (0,5 cm tjocka typ)
3. Spritsa först ut lite tryffelmajjo på brödet och lägg sedan köttet på. Spritsa sedan några klickar runt om.
4. Toppa med picklad silverlök, rostad lök, riven parmesan och klippt krasse. Dra något varv med svartpepparkvarnen över och strö på lite flingsalt. Servera direkt!




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Mums! Tryffelmajonnäs är så gott och med sötpotatis, mmm.

    SvaraRadera