tisdag 17 maj 2022

Kebabspett med couscoussallad, tomatsås, pitabröd och tzatziki

Ett tips jag fått av en av mina elevers mamma (Tack, Maria!). Det tar ett tag att göra iordning, men det är så värt. Kokt drake tar sin tid, som vi brukar säga...


Kebabspett med couscoussallad, tomatsås, pitabröd och tzatziki

ca 4 port
4-8 kebabspett (beroende på hur hungriga gästerna är)
couscoussallad, se recept nedan
tomatsås, se recept nedan
pitabröd
tzatziki

1. Gör couscoussalladen, tomatsåsen och tzatzikin. Grilla kebabspett och pitabröd. Servera spetten med couscoussallad. Strimla pitabröden och doppa i tomatsås och tzatziki.

Couscoussallad:
2,5 dl vatten 2,5 dl couscous
grönsaksbuljongtärning
en klick smör
2 stora morötter
1 zucchini
1 stor paprika
1 stor rödlök
citronsaft

1. Koka couscousen enligt anvisningar på paketet med 1 buljongtärning och en stor klick smör i vattnet.

2. Ugnsrosta 2 morötter, skurna i klyftor, zucchinin i skivor tillsammans med olja, salt och peppar i 225 grader i 10 minuter. Skär paprikan i delar, rödlöken i klyftor och på med olja. Ta ut plåten med morötter och zucchini och lägg på paprikan och rödlöken. In i ugnen ytterligare 15 minuter.

3. Blanda samman grönsakerna med couscous och krydda med lite citronsaft.

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 nypor socker
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk chilipulver
salt och peppar sambal oelek eller sriracha efter smak

1. Strimla löken och stek mjuk i smör. I med riven vitlök och i med sockret.

2. Slå över tomaterna och krydda med spiskummin, chilipulver och sambal eller sriracha. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra i ca 40 minuter på SVAG värme. Rör om då och då.

Tzatziki:

2,5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
flingsalt och nymalen svartpeppar

1. Riv gurkan mot den grova sidan av rivjärnet. Lägg i durkslag och salta. Låt stå och dra ett tag. Krama ur vätskan ordentligt. Och då menar jag ordentligt, som att du vill dödmörda den.

2. Blanda ner i yoghurt tillsammans med finriven vitlök. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt, gärna några timmar innan servering.





-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Så gott! Couscoussallad har jag inte gjort på länge, tack för påminnelsen :)

    SvaraRadera