onsdag 4 januari 2023

Gratinerad hummer med västerbottensost

Det här blev nyårsaftonens förrätt för mig och Anette. Vi gratinerade även havskräftor och det blev jättegott. Det kan vara så att vi äter det här nästa nyårs också. Gubbarna åt toasts med halloumi och tomatsalsa istället.


Gratinerad hummer med västerbottensost

1 kg hummer
1 st kruka persilja
1 st vitlöksklyfta
1 st citron
50 g västerbottensost
1 krm flingsalt
25 g smör

Till servering:
ett gott bröd att suga upp smöret med

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Dela hummern på längden. Se till att stjärt och sköld håller ihop.
3. Plocka ur köttet ur hummerstjärten. Ta bort och släng magsäcken från skalhalvorna som sitter längst upp mot huvudet. Lägg hummerhalvorna på en ugnsplåt.
4. Grovhacka hummerköttet. Gör ett kryddsmör genom att blanda smör med finhackad persilja, riven vitlök, rivet citronskal, riven västerbottensost och flingsalt i en skål.
5. Fördela hummerblandningen i hummerhalvorna på plåten. Klicka över smöret och gratinera i ugn i 12-15 min.
6. Lägg upp de gratinerade humrarna på tallrikar. Riv över lite extra västerbottensost och dekorera med persilja och citronklyftor.



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: