söndag 11 april 2010

Risotto com funghi och tomatsallad

I lördags bjöd Anette på detta till varmrätt. Risotton är Paolo Robertos recept, och tomatsalladen är från receptfavoriter.se.

3 dl arborio- eller avorioris
1 1 st gul lök
1 1 pkt (0.5 g) saffran
ca 0.9-1.1 ca 0.9-1.1 l svampbuljong (på fond eller tärningar) + ca 1 dl av blötläggningsvattnet
25 25 g torkad karljohanssvamp
2 2 msk olivolja
50 50 g smör
100 100 g riven mild ost
1 1 dl riven parmesanost + lite extra till servering



1. Lägg den torkade svampen i en skål och täck med vatten. Låt svampen ligga i blöt i 30 minuter. Sila av och spar blötläggningsvattnet. Skär svampen i små bitar.

2. Hacka löken. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.

3. Rör ner ris, svamp och saffran. Häll i hälften av svampbuljongen och koka långsamt utan lock i 25–30 minuter. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med buljong och blötläggningsvatten.

4. Blanda i smör, ost och parmesan och servera den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen.

Tomatsallad

* 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
* 1 halv rödlök
* 0,5 pkt ruccola sallad, ca 30 blad
* 1 mozzarella ost eller fetaost (200 gram) (valfritt)
* 8 sardeller i olja (valfritt)
* 15 svarta oliver, kalamata med kärnor (valfritt)
* ev. några blad färsk basilika
* 4 msk fin smakrik olivolja
* 3 krm salt
* 1 krm svartpeppar
* 2 msk balsamvinäger eller citronsaft



1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Skala och dela lök samt skiva den tunt.
3. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
4. Skiva osten och fördela över tomaterna.
5. Tillsätt de övriga ingredienserna över tomaterna.
6. Ringla över olivolja och vinäger över tomaterna.
7. Salta och peppra över tomatsalladen.
8. Tomatsalladen är klar att servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar