söndag 11 april 2010

Makalöst god chokladtårta

Anette bjöd på denna till efterrätt i lördags och den var sannerligen makalöst god. Receptet är från hemmets journal.

Det här behövs till 10-12 bitar:

150 g smör
200 g mörk choklad, 70 %
1 msk frystorkat kaffepulver
3 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl valnötskärnor, grovt hackade
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, 70 %
10-12 hela valnötskärnor
Servera med:
3 dl vispgrädde
2 msk mandellikör



Ugn; 200 grader

1. Kläm fast ett bakplåtpapper i botten på en bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Klipp bort överflödigt papper. Smörj formen med smör. Lägg chokladen i bitar i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör om tills den har smält. Blanda ner kaffepulvret.
2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Rör ner chokladsmeten, valnötter, vaniljsocker och vetemjöl. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen, ca 30 minuter. Den ska vara lite krämig.
3. Låt kakan stå några minuter. Skär med en kniv runt formens kant och lossa den. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper, ta bort botten och det fastklämda papperet. Låt kakan kallna helt.
4. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills den smälter. Låt chokladkrämen svalna. Bred den över kakan och garnera med valnötskärnor. Låt chokladkrämen stelna i kylen. Servera tårtan med vispad grädde smaksatt med mandellikör eller konjak.

OBS! Håll koll på tiden, 30 minuter är kanske lite väl länge beroende på vilken ugn man har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar