lördag 9 april 2011

Påskgodis

På skolan där jag jobbar genomfördes igår KGB-dagen, dvs Kågeskolan ger bistånd. Det är en öppet-hus-dag där vi säljer grejer eleverna gjort och intäkterna går till välgörande ändamål. Jag var i lanthandlen i år och eleverna fick tillaga påskgodis. Det blev bl a vit fudge, mintkyssägg, mariannetryffel och mozartkulor. Här kommer recepten på allt utom mariannetryffeln, för den har jag lagt in tidigare.


Minkyssägg (från Tasteline)


30 st

4 dl florsocker
1 st äggvita
2 krm ättiksprit, 12 %
3 droppar pepparmintsolja
30 gula chokladlinser


Sikta florsockret genom en sil. Vispa äggvitan med elvisp tills den är vit och fast. Rör ner florsocker med en slickepott till en blank massa. Droppa i ättiksprit och pepparmyntsolja. Fortsätt att vispa tills det har blivit en slät massa.
Använd en färdig spritspåse eller gör en smal strut av bakplåtspapper. Fyll till en tredjedel med kristyr. Spritsa ut små rundlar av kristyr och lägg en gul karamell i mitten.

Vit fudge (från Söta saker)


1 dl ljus sirap
5 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vispgrädde
200 g hackad vit choklad

Blanda allt utom chokladen i en bred, tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Koka tills smeten klarar ett kulprov. Ta genast av plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen blandats helt med smeten och blivit tjock och häll därefter direkt i en klädd form. Låt svalna och skär i rutor med vass kniv.

Mozartkulor

mjuk nougat
mandelmassa
mörk choklad

Dela nougaten i små fyrkantiga bitar och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och tryck ut dem så man kan täcka nougaten med den. Smält den mörka chokladen. Doppa därefter bollarna i chokladen och låt stelna på bakplåtspapper. Förvara svalt.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar