måndag 2 maj 2011

Ansjovisrulle

Margareta, Roberts mamma bjöd på denna smarriga rulle till påskbuffén. Riktigt god och den går att förbereda. På bilden har jag klickat över en god skagenröra.


Smet:

50 g smör
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk ansjovisspad
3 ägg
0,5 tsk bakpulver

Fyllning:

3 gula lökar
25 gram smör
100 g vällagrad riven ost
200 g ansjovisfiléer
1 dl persilja, finhackad

Separera äggen i gulor och vitor. Gör smeten. Fräs ihop smör och mjöl. Späd med den blandade grädden och mjölken till en tjock, slät stuvning. Låt koka ca 5 minuter och tillsätt ansjovisspadet. Tag smeten från värmen och rör ner gulorna en i sänder. Vispa till sist ner bakpulvret. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna mycket hårt, vänd försiktigt ned dem i smeten. Häll den i en välsmord liten långpanna 30x40 cm. Grädda 20-25 minuter tills kakan fått vacker färg och inte kladdar vid prov med sticka. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Gör fyllningen. Finhacka löken. Skär ansjovisen i små bitar. Sjud löken i smör blandat med någon matsked vatten tills löken är mjuk och nästan genomskinlig.
Blanda den mjukstekta löken med hälften av den rivna osten, ansjovisen och persiljan. Bred ut blandningen över kakan och rulla ihop den som en rulltårta. Svep in den tätt i plastfilm och sedan i aluminiumfolie till en fast rulle. Lägg den i kylen till den skall gratineras.

Gratinering.Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort plastfilm och folie. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Strö över resten av osten (minst 50 gram). Gratinera i ca 10 minuter till osten fått färg och rullen är genomvarm. Skär upp direkt som en rulltårta och servera.

Ansjovisrullen kan frysas innan den är gratinerad. Se bara till att den är vältinad i rumstemperatur och strö på extra med ost när den gratineras.


-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar