söndag 18 december 2011

Kräftsnittar med brännvinsost

Hade lilla julafton med mina tjejkompisar i lördags så i veckan följer en kavalkad av recept från denna kväll. Det var lika trevligt som gott. Kvällen inleddes med dessa snittar och en god fördrink. Som vanligt gjorde jag om receptet (som är från Lantliv mat & vin) och bytte ut osten mot västerbottensost och brännvinet mot hemmagjord limoncello. Sen kickade jag ner lite sambal också, för att få lite schwung. Dessa puppies gjorde jag dagen före. Kanske något för nyårsafton?


ca 35 små bitar

Botten:
150 g smör
400 g kantskuren kavring

Fyllning:
2 burkar kräftstjärtar i lag á 400 g
2 små finhackade rödlökar
1 dl hackad dill
3 dl riven brännvinsost
5 cl Skåne eller annat kryddat brännvin
2 gelatinblad
4 dl creme fracihe
1 krm cayenne
flingsalt

Topping:
hackad gräslök

Klä en liten långpanna (20X30) med plastfolie. Smält smöret och låt svalna. Mixa brödet i matberedare och slå över smöret. Tryck ut smeten i formen. Ställ kallt minst 30 minuter. Låt kräftorna rinna av och grovhacka. Blanda dem med lök, dill, ost och brännvin. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Värm lite av creme fraichen på svag värme i kastrull Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinet. Blanda med resten av creme fracihen och vänd ner i kräftröran. Smaka av med kajennpeppar och salt. Fördela smeten över botten. Täck över och låt stelna i kylen i minst 4 timmat. Vid servering: Lyft upp tårtan och skär i bitar. Garnera med hackad gräslök.




-Mama Skogly ♥

1 kommentar:

  1. mm va gott gillar skarpt brännvinsosten så detta måste bara vart gott!

    SvaraRadera