lördag 7 januari 2012

Cheesecake med pepparrot och lax

Imorgon säger jag morsning korsning till carbsen för ett tag men har en helt bunt med opublicerade "vanliga" recept. Den här pjäsen hade i alla fall svärmor med sig till julbordet.

Botten:
200 g kavring
75 g smör

Fyllning:
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
250 g kesella
3 dl creme fracihe
100 g stenbitsrom, gärna ofärgad
2-3 msk riven pepparrot
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar

Örtgelé:
2 gelatinblad
2 dl grovhackad persilja
2 dl vatten
3 krm salt

Botten:
Smula brödet i matberedare och i med smält smör. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulmassan och ställ formen kallt.

Fyllning:
Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5-10 minuter. Skär laxen i små bitar men spara lite till garnering. Blanda kesella, creme fraiche, lax och rom. Smaksätt med pepparrot, salt och peppar. Krama ur gelatinet och smält det i en kastrull på låg värme. Låt svalna något. Rör ner en klick kesellablandning. Blanda detta med resten av kesellablandningen. Fördela fyllningen i formen. Låt stå kallt tills fyllningen har stelnat, 2-3 timmar.

Örtgelé:
Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5-10 minuter. Mixa persilja med vatten och salt i matberedare. Sila blandningen först genom sil och sedan genom kaffefilter. Häll det i en kastrull med gelatinet. Värm försiktigt tills gelatinet har smält. Låt svalna. Skeda ett unt lager över fyllningen. Ställ formen kallt och låt gelén stelna. Garnera med lax och persilja inför servering.


-Mama Skogly ♥

1 kommentar: