tisdag 3 januari 2012

Ci­tron­kräm med knap­ri­ga kex och pas­sions­frukt

Så var vi framme vid måndagens efterrätt som kommer från Allt om mat. underbart fräsch och god. Den är egentligen tänkt som nyårsefterrätt, men funkar en jullovsmåndag också. Vi hoppade över limoncellon och kickade i lite extra citronsaft istället. Vi toppade med lite citronmeliss.


Tips: Gör helst desserten samma dag som den ska serveras, som mest en dag i förväg. Mascarpone kan ersättas med annan neutral ?färskost, t ex Philadephiaost.

Tid: 20 min

8 person(er)

10 savordikex
3 passionsfrukter
2 citroner, rivet skal och pressad saft, (ca 1 dl)
1 vaniljstång
2 1/2 dl mellangrädde
3 äggulor
1 1/2 dl florsocker
250 g mascarponeost

Garnering
4 passionsfrukter
1 tsk limoncello/portion
citronzest

Tillagning
1. Bryt kexen i mindre bitar.
2. Halvera passionsfrukterna och gröp ur dem i en skål. Blanda med hälften av citronsaften.
3. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa grädden mellantjock med vaniljfrön.
4. Vispa äggulor och florsocker riktigt pösigt. Tillsätt ost, citronskal och resterande citronsaft. Vispa till en jämn smet. Rör ner vaniljgrädden.
5. Fördela hälften av kexen i åtta glas. Ringla över hälften av passionsblandningen. Fördela hälften av mascarponefluffet på. Varva på samma sätt ytterligare en gång. Ställ svalt.
6. Garnering: Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Fördela inkråmet i glasen. Ringla över Limoncello och garnera med citronzest.




-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: