tisdag 3 januari 2012

Fänkålsrisotto med kräftstjärtar

Den här bjöd vi Anette, Robert, Nicola och Jonte på i måndags. Till det serverade vi en böndipp på bröd och en stor sallad med bl a salladsblandning, matvete, fetaost, melon, gurka, tomat, oliver, avocado. Sååå gott. Har ni inte testat risotto förr så måste ni göra det nu. Det är inte så svårt. Det kräver bara att man rör om i ett gäng minuter och ger den lite kärlek. Receptet är från en gammal Ica-kuriren, men vi gjorde om det en smula.


4 portioner

Tillagningstid: 40 min.

8 dl vatten + 1,5 grönsaksbuljontärning
1 stort eller två små fänkålsstånd
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl arborioris
3 dl vitt vin
1–2 msk smör
2 dl nyriven parmesanost
2 burkar kräftstjärtar, avrunna

Koka upp vatten och buljongtärning. Ansa fänkålen och tärna den, spara fänkålsdillen till dekoration om den är fin.
Fräs schalottenlöken ett par minuter i oljan i en kastrull. Tillsätt fänkål och vitlök och fräs några minuter till. Tillsätt riset och vänd runt så kornen blir lite genomskinliga. Häll på vinet och låt koka in under omrörning.
Tillsätt varm buljong, en skopa i taget och koka in innan nästa tillsätts. Fortsätt så tills riset är mjukt men har en liten kärna. Tillsätt mer buljong om det blir för torrt. Smaka av med salt och peppar.
När du är nöjd, tillsätt smör, parmesanost och vänd i kräftstjärtarna. Dekorera med fänkålsdillen.




-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar