måndag 2 januari 2012

Kungskrabba och pilgrimsmusslor med fräsch salsa och "rökig" majjo

En av nyårsaftonens förrätter. Den här är från senaste Buffé. Var väldigt skeptisk till den här rackaren eftersom jag inte gillar varken pilgrimsmussla eller selleri. Men döm om min förvåning när jag fick ta fram skämskudden och bekänna att det var supergott. Jag heter Erika och jag skäms!


Kungskrabba och pilgrimsmusslor
2 paket fryst kungskrabba (à 400 g)
2 paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g)
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 msk smör
1/2 msk olivolja
Fräsch melonsalsa
2 tomater
150 g honungsmelon
1/2 stjälkselleri
1 liten grön chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 salladslök
1 tsk flytande honung
1 1/2 msk färskpressad limejuice
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
ev ett par droppar tabasco
2 msk grovhackad koriander
limeklyfta och koriander till garnering
2 äggulor
2 tsk färskpressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
2 dl neutral rapsolja
0,8krm hickory liquid smoke

Gör så här

Kungskrabba och pilgrimsmusslor

1.Dagen före nyårsafton: tina kungskrabba och pilgrimsmusslor i kylen över natten.
2.Nyårsafton: klipp krabbskalen på längden med sax. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Ställ i kylen.
3.Halvtimme före servering: ta fram pilgrimsmusslorna ur kylen.
4.Vid servering: salta och peppra musslorna. Stek dem i en het stekpanna i 1 msk smör och 1/2 msk olja, ca 45 sekunder på varje sida.

Fräsch melonsalsa

1.Dagen före nyårsafton: dela och kärna ur tomaterna. Skala och kärna ur melonen. Skär tomater, melon och stjälkselleri i 1/2 cm stora bitar. Dela och kärna ur chilin. Skär chili och salladslök i tunna strimlor.
2.Blanda tomater, melon, selleri, chili och salladslök i en skål. Tillsätt honung, limejuice, olja och salt, blanda runt. Täck och ställ i kylen.
3.Halvtimme före servering: ta fram salsan. Smaka av och tillsätt ev några droppar tabasco. Blanda ner koriandern.

"Rökig" majonnäs

1.Lägg äggulor, färskpressad citronjuice, dijonsenap och salt i en bunke. Vispa, gärna med elvisp, eller mixa med stavmixer.
2.Tillsätt under vispning/mixning neutral rapsolja i en tunn stråle, lite i taget, tills såsen blir tjock. Blanda i hickory liquid smoke.

Tips
Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och börja med att tillsätta oljan droppvis. Spricker majonnäsen kan man rädda den genom att börja om med en ny äggula och vispa ner den spruckna lite i taget. Håller 3 dagar i kylskåp.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar