tisdag 10 april 2012

Matjestårta

Idag bjuder min svärmor på matjestårtan från påskbuffén. Hur god som helst. It´s a keeper!


Botten:
75 g smör
225 g kavring utan kanter

Fyllning:
2 gelatinblad
2 burkar matjessill á 200 g
1 röd lök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl créme fraiche
150 g krämig färskost

Garnering:
1 burk ansjovis á 100 g
½ rödlök, finhackad
2 msk klippt gräslök
citronskivor

Gör så här.
1. Smält smöret. Mixa brödet till smulor och häll i smöret.
Spänn fast ett bakpapper över bottnen i en form med
löstagbar kant, ca. 24 cm i diam. Tryck ut brödmassan i formen.
Låt stå kallt ca 3 min.
2. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten 5-10 min.
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda bitar.
Skala och finhacka löken. Blanda sill och lök med
gräslök och dill.
3. Blanda créme fraiche och färskost. Låt gelatinet smälta på låg värme
tillsammans med en liten klick av blandningen.
Vnd ner sillröran i resten av créme fraiche-blandningen. Rör ner det smälta gelatinet och blanda noga.
4. Bred ut fyllningen på brödbottnen och släta till ytan.
Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Garnera tårtan inför serveringen.

-Mama Skogly ♥

1 kommentar:

  1. Visst kan man göra något liknande fast med lax eller räkor? Är inte så förtjust i sill... ;)
    //Lana

    SvaraRadera