måndag 24 september 2012

Möra kex med lagrad ost och fänkålsfrön

Idag ska jag bjuda mina kollegor på dessa ostiga kex då jag har K-tidsfika. Man ska dela med sig av det goda, vet ni väl. Receptet är från Mersmak. Jag hade dock inne dem längre i ugnen än vad som står i receptet. Ca 3 minuter längre. Jättegoda med bara lite smör på.


Möra kex med lagrad ost och fänkålsfrön

45 stycken150 g riven västerbottensost
100 g kuber kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 tsk fänkålsfrön

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg ost och smör i en matberedare och kör tills allt är blandat.
Tillsätt mjöl lite i sänder. Häll i vatten och fänkålsfrön och kör snabbt ihop till en smidig deg.
Arbeta degen lätt på mjölat bakbord. Rulla den till en rulle, cirka 5 centimeter i diameter, och klä in i plastfolie. Låt degen vila i kylen 1 timme.
Skär rullen i cirka 4 millimeter tjocka skivor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda 5–6 minuter.
Låt kexen svalna på galler utan bakduk. Förvara svalt. Håller cirka två veckor i burk med tätt– slutande lock.

Tips:
Byt ut fänkålsfröna mot dillfrö eller kummin.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar