onsdag 19 december 2012

Fisksoppa i melonskål

Bjöd Anette på den här i lördags. Himla gott! Receptet är från en gammal Buffé.


Fisksoppa i melonskål

4 personer.

600 g fast fisk (t ex 300 g lax och 300 g marulk eller kolja)
500 g musslor med skal
2 cantaloupemeloner à ca 600 g (galiameloner går smakmässigt också bra , men då blir soppan blekvit till färgen)
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vatten
1 lime
1 - 2 msk rödvinsvinäger
1 - 2 dl vitt vin
1 citrongräs
½ - 1 röd chili utan kärnor
2 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
1 - 2 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk ( 4 dl)
1 tsk currypaste
200 - 250 g haricots verts , sockerärtor eller thailändsk sparris
salt
½ kruka hackad färsk koriander
ev basilikablad till garnering
Jag la även till lite fisksås och limeblad

1. Halvera melonerna, gröp först ur kärnorna och sedan det mesta av fruktköttet. Låt lite vara kvar för att ge stadga till den blivande skålen.
2. Börja med att tillreda buljongen: koka mellonkärnorna tillsammans med fiskbuljongtärningarna och vattnet. Låt sjuda i ca 15 min. Sila bort kärnorna.
3. Skär hälften av fruktköttet i cm-stora tärningar, andra hälften mixas till mos som läggs i buljongen.
4.Riv limeskalet fint så att inte något av det vita kommer med. Dela och pressa ut juicen.Tillsätt detta, rödvinsvinägern och vinet.
5. Finhacka citrongräs, chilifrukt, vitlöksklyftor och ingefära. Fräs hacket i en kastrull i olja.
6. Tillsätt buljongen och kokosmjölken, smaka av med currypaste och ev ytterligare vin.
7. Lägg i haricots verts (alt sockerärtor eller thailändsk sparris) och låt det sjuda några minuter tills det nästan är färdigt.
8. Tillsätt hackad färsk koriander, melonbitarna och blåmusslorna. Sjud i någon minut. Skär fisken i 3-4 cm stora bitar. Lägg i och sjud ytterligare 3-5 minuter. Smaka av med salt.
9. Servera soppan i melonskalen, gärna med en limeklyfta och bröd som tillbehör. Garnera soppan med basilikablad.

-Mama Skogly ♥

1 kommentar:

  1. Wow, vilken läcker soppa! Och sååååå spännande med meloner! Jag sparar det receptet på en gång! Måste absolut prova laga den soppan!
    Tack för ett häftigt recept!
    ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera