lördag 22 december 2012

Nyårssnittar

Har ni börjat filura på vad ni ska äta till nyårs? Vi har redan en trerätters meny klar och alla familjer ska ta med sig snittar för ca 150 buckers. Det blir två nya recept som ska provas. Men här får ni några gamla, beprövade förslag av mig. Två av recepten är low carb-vänliga.

Lantchips med het räkröra


10 port

300 g skalade räkor
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 msk olivolja
1/2 dl crème fraiche
finrivet skal och juice av 1 lime
1 dl hackad koriander (ca 1 kruka)
ca 1/2 påse lättsaltade lantchips (à 200 g)
salt
peppar
tabasco

1.Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili i olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt räkorna och fräs 1 minut under omrörning.
2.Ta från värmen och lägg det frästa i en matberedare. Mixa grovt. Kyl snabbt ner.
3.Blanda crème fraiche, limeskal, limejuice och koriander.
4.Vänd ner räkfräset. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Ställ i kylen.
5.30 minuter före servering: Fördela röran på chipsen. Bjud som drinktilltugg. Blir något över så ta fram det till vickningen.

Parmesanflarn med citroncreme och rom


8-10 pers

250 g grovriven parmesan
1 burk löjrom (jag tog sikrom)
1 liten rödlök
färsk ört att dekorera med t ex gräslök eller persilja

Citroncreme:
2 dl creme fracihe
riven skal av 1 citron
salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Riv osten och lägg i högar på bakplåtspapper. In i ugnen i ca 5-8 minuter. Kolla så den inte bränns. Rör ihop citroncremen. Låt flarnen svalna och klicka på cremen. På med rom och dekorera med örten. Salta och peppra. Njut!

Löjromscheesecake med räkor


ca 200 g kavring
75 g smält smör

4 gelatinblad
1 dl crème fraiche
300 g philadelphiaost
1/2 finhackad rödlök
ca 80 g löjrom
1 tsk citronskal + 1 tsk färskpressad citronsaft
salt och vitpeppar

ca 300 g räkor med skal
finhackad gräslök till garnering
skivade rädisor till garnering

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Mixa kavringen i matberedare och tillsätt smöret. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar kant eller klä en form med plastfolie.

Rör ihop crème fraiche, philadelphiaost, rödlök, rom, citronskal och -saft till en kräm. Smaka av med salt och peppar.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och smält dem på svag värme med LITE av vattnet. Blanda ner det smälta gelatinet i krämen och bred fyllningen över kavringsbotten. Låt stå kallt i minst tre timmar eller tills fyllningen stelnar.

Toppa med skalade räkor, gräslök och rädisor!

Servera som tårta eller blöt en kniv i varmt vatten och skär upp tårtan i små snittar.

Ansjovisfyllda Västerbottensostkrustader


1 pkt krustader, ca 15-20 st
100 g västerbottensost, riven
1 st ägg
1 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
1 st gul lök, liten
1 msk smör
2 msk strösocker
1 burk ansjovisfiléer, liten
1 knippe dill

Sätt ugnen på 150°. Fyll krustaderna till hälften med osten. Blanda ihop ägg och grädde. Smaka av med salt och vitpeppar. Fyll krustaderna med äggblandningen och grädda i ca 10 min. Hacka löken, stek den i smör och tillsätt sockret efter en stund. Låt sockret smälta tills det blir lite gul/brunaktigt och flytande, karamelliserat. Servera krustaderna lätt ljumna med sockerstekt lök, en liten ansjovisfilé och dill.

Krustader med crabstickröra



1 förpackning små krustader
1 creme fraiche
1 romburk
8 crab sticks/surimisticks

Hacka crabsticksen. Blanda rommen, crabsticksen och creme fracihe. Skeda röran i krustaderna och servera på dirren, annars mjuknar krustaderna.

Gratinerade nachos med soltorkade tomater och oliver



nachos
Creme bonjour cuisine-vitlök och örter
riven ost
soltorkade tomater
gröna oliver

Blanda creme bonjour, riven ost, hackade tomater och oliver. Bred på nachos och gratinera i ugn på 225 grader 8-10 minuter.

Italienska parmarullar



12 st

2 dl creme fraiche
salt och peppar
12 skivor parmaskinka
ett knippe färsk basilika
100 g soltorkade tomater

Strimla basilika och tomater. Blanda med creme fraiche, smaka av med salt och peppar. Lägg en klick på varje skiva parmaskinka och rulla ihop.

Världens godaste smördegssnurror



ca 24 st

2 plattor smördeg
tomatpuré
västerbottensost
herrgårdsost
vitlök
1 kruka persilja
ägg till pensling

Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna till dubbla storleken. Bred tomatpuré över hela, förutom ca 2 cm på ena kanten. Riv ostarna grovt och blanda i hackad persilja och en stor riven vitlöksklyfta. Lägg ut detta på plattorna. Pensla den tomma remsan med uppvispat ägg för att rullen ska ta ihop.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar