lördag 29 december 2012

Saffranscheesecake på chokladbotten

Vi har ju världens finast grannar, vi. Igår kom de över med lammfiol, renhjärta, renkorv, tre ostar från Sonias och den här efterrätten. Mums! Receptet kommer från Allt om mat. Tusen tack!


Saffranscheesecake på chokladbotten

0,75 krm saffran
1 msk apelsinlikör
1 msk vatten
Blanda saffran med likör och vatten.

2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp bladen och värm dem försiktigt med saffransspriten. Låt svalna.

10 digestivekex
100 g mörk choklad (70%)
50 g smör
Klä botten och sidor på en form med löstagbar kant, 24 cm, med bakplåtspapper.
Smula sönder digestivekexen.
Smält chokladen med smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck fast blandningen i botten på formen och ställ i kylen.

400 g naturell färskost
250 g kesella (10%)
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Vispa färskost med kesella och florsocker. Vispa grädden.
Vänd ner grädde och saffranssprit i färskostensmeten. Blanda väl.
Bred ut blandningen över chokladbottnen. Ställ kakan i kylen ca 5 timmar eller till nästa dag.

10 kumquats
0,5 dl strösocker
1 granatäpple
Skiva kumquats och blanda med socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 2 min. Låt kallna.
Skär granatäpplet i klyftor. Peta ut kärnorna.
Garnera kakan med kumquats och granatäppelkärnor.

-Mama Skogly ♥

3 kommentarer:

  1. Mmm nam nam vad gott:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  2. Vad gott! Och så snyggt med grantäpplet till det gula!!

    Gott slut!

    SvaraRadera
  3. Vad god den ser ut och färgen är så fin!

    SvaraRadera