torsdag 27 december 2012

Tips på efterrätter till nyårs

Jamen det är väl lika bra att ni får lite efterrättstips också...

Vaniljpannacotta med vit choklad


2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
100 g vit choklad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp grädde, vaniljsocker, strösocker och låt sjuda i ca 3 min på låg värme. Låt den vita chokladen smälta ner i gräddkrämn. Ta upp gelatinbladen, krama ur vatttnet och rör sedan ner dem i grädden. Fördela i serveringsglas och placera i kylskåp minst 3 tim eller tills pannacottorna har stelnat. Toppa med blåbär och hyvlad mörk choklad!


Ballerinacheesecake


2 pkt Ballerina Kladdkaka
3 dl vispgrädde
400 gr Philadelphiaost
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
150 gr vit choklad
5 passionsfrukter
(jordgubbar)

Kör kakorna i en mixer till fina smulor, tillsätt ev. lite smält smör
(kanske 1 msk) och tryck sedan ut till en kompakt botten i form
med löstagbar kant.
Rör ihop socker, vaniljsocker, philadelphia och smält vit choklad
till en smidig och jämn kräm.
Vispa grädden ganska fast och rör ihop med det övriga.
Bred ut smeten över kakbotten och ställ kallt i kylskåp.
Innan servering, gröp ur och fördela passionsfrukterna över kakan. Servera eventuellt med jordgubbar.

Kladdkaka med himmelsk glasyr



KAKA:
100 g smör
2 ägg
2 rågade dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

GLASYR:
100 g philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4–6 msk kakao
4 dl florsocker

GARNERING:
spritsad grädde
jordgubbar

KAKAN:
Smält smöret, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Häll smöret i äggsmeten och rör om. Blanda mjöl, kakao och vanilj-socker för sig. Rör ner detta i kaksmeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i formen. Grädda kakan i ugnen i exakt 24 minuter om formen är 20 cm i diameter eller 21 minuter om formen är 23 cm. Grädda ej för länge, då blir kakan trist. Låt stå i tre timmar före servering.

GLASYREN:
Lägg philadelphiaost i en skål med smör, vaniljsocker och kakao. Mosa med en gaffel tills det blir en slät smet. Sikta ner florsocker. Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Garnera med spritsad grädde och jordgubbar.

Exotisk fruktsallad med vit chokladkräm


8 port

Fruktsalladen;
1 ananas
300 g blå vindruvor
3 kiwi
4 passionsfrukter
saft från 1 lime

Vit chokladkräm;
100 g vit blockchoklad
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl florsocker

Skala och halvera ananasen. Skär bort den grova stocken i mitten och skär fruktköttet i små bitar. Skölj, halvera och kärna ur druvorna. Skala och tärna kiwin. Blanda frukten och fördela den i höga glas. Halvera och gröp ur köttet ur passionsfrukterna och häll över limesaften. Låt salladen stå kallt till servering.

Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i kastrull eller i en skål i mikrovågsugn. Låt chokladen svalna något. Blanda grädde, ägg och florsocker och vispa pösigt. Blanda i chokladen och ställ kallt innan servering. Slå upp salladen, ringa chokladkrämen över och servera.

Ci­tron­kräm med knap­ri­ga kex och pas­sions­frukt


Tips: Gör helst desserten samma dag som den ska serveras, som mest en dag i förväg. Mascarpone kan ersättas med annan neutral ?färskost, t ex Philadephiaost.

Tid: 20 min

8 person(er)

10 savordikex
3 passionsfrukter
2 citroner, rivet skal och pressad saft, (ca 1 dl)
1 vaniljstång
2 1/2 dl mellangrädde
3 äggulor
1 1/2 dl florsocker
250 g mascarponeost

Garnering
4 passionsfrukter
1 tsk limoncello/portion
citronzest

Tillagning
1. Bryt kexen i mindre bitar.
2. Halvera passionsfrukterna och gröp ur dem i en skål. Blanda med hälften av citronsaften.
3. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa grädden mellantjock med vaniljfrön.
4. Vispa äggulor och florsocker riktigt pösigt. Tillsätt ost, citronskal och resterande citronsaft. Vispa till en jämn smet. Rör ner vaniljgrädden.
5. Fördela hälften av kexen i åtta glas. Ringla över hälften av passionsblandningen. Fördela hälften av mascarponefluffet på. Varva på samma sätt ytterligare en gång. Ställ svalt.
6. Garnering: Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Fördela inkråmet i glasen. Ringla över Limoncello och garnera med citronzest.

Chocolate Creamdream Pie



Pajskal:
1 dl kakao
350 g digestivekex
100 g smält smör

Mixa till grynig massa och tryck ut i springform. Ställ svalt 30 min och grädda sedan i 20 min på 200 grader.

Fyllning:
4 äggulor
1 dl vanligt socker
0,5 dl mörkt muskovadosocker
1 dl grädde
200 g mjölkchoklad
ev. 3 msk konjak
100 g smör

Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud tills det tjocknar. Dra av spisen och smält nersmör och mjölkchoklad lite i taget. Häll i konjak om du vill!

Topping:
4 äggvitor
1 msk maizenamjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

När botten är helt sval kan du hälla i fyllningen. Låt sedan stå kallt minst 2 tim. Precis innan servering vispar du ingredienserna till toppingen till vit fluffig maräng och kluttar ut den på pajen. Bränn i ugn för gyllene färg eller svetsa med brännpistol!

Välkommen till himmelriket!

Vit chokladmousse med passion


6 portioner

3 dl grädde
80 g vit choklad
2 ägg
ev Limoncello

3 passionsfrukter

Vispa grädden. Vispa äggen i en annan bunke så de blir pösiga. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite. Ner med chokladen i äggen och vispa. Vänd ner grädden och häll upp i glas. Låt stå några timmar. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet över moussen.

Varm vit chokladbakelse med konjaksmarinerade körsbär



4 port
200 g körsbär
2 msk rom eller konjak (vi hade päronkonjak)

50 g smör
150 g vit choklad
2 ägg
2 msk socker
0,5 dl vetemjöl
rivet skal från 1 citron

Ugn: 200 grader

På med ugnen. Kärna körsbären och marinera dem i spriten. Smält smöret med chokladen över vattenbad. Låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner lite av äggröran i chokladsmeten. Blanda sedan ner chokladsmeten, mjölet och citronskalet i äggblandningen. Häll smeten i små ugnsfasta formar ställda på ett galler. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Bakelserna ska ha stannat till men inte vara genomgräddade. Servera genast med de marinerade bären.

Tobleronemousse


8 små eller 4 stora

100 g Toblerone
100 g mjölkchoklad
1 äggula
2,5 dl grädde

Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad. I med äggula och rör om. I med en sked vispad grädde och rör om. Skeda ner chokladen i den vispade grädden och vispa med elvisp tills den är blandad. Häll upp i små glas och plasta in. In i kylen 5 timmar. Dekorera med vispad, spritsad grädde och fint strössel.

-Mama Skogly ♥

1 kommentar:

  1. Åh, så mycket godsaker! Ballerinacheesecake och varm vit chokladbakelse, vill ha :)

    SvaraRadera