torsdag 27 december 2012

Tips på förrätter till nyårs

Hej hopp igen! Här kommer jag med några tips på förrätter på nyårs! Vill ni har fler tips så kika under flikarna till höger. Där finns både en "nyårsflik" och en "förrätterflik".

Västerbottensruta med lax, räkor och rom



8 port

200 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 stor rödlök
1,5 dl gräddfil
sikrom
16 skivor rökt eller gravad lax
1 påse räkor
salt och peppar
dillvippor till garnering

Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. (Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen). Garnera med creme fracihe, lax, räkor, rom, rödlök och dill.

Avocadomousse med dillolja, sikrom och räkor



4 port

Avocadomousse:
2 avocado
1,5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
citronsaft
1 tsk salt
2 msk hackad färsk persilja
nymalen svartpeppar
cayennepeppar

Dillolja:
1 msk dill
1 msk olivolja
en liten nypa flingsalt

Till servering:
sikrom
räkor
2 skivor rostat bröd
crispsallad

Blanda dill med olivolja och smaka av med flingsalt. Gröp ur avocadon och i med det i en mixer. I med creme fraichen, riven vitlök, hackad lök, citronsaft, salt och peppar, färsk persilja. Pudra över lite cayenne. Mixa så den blir slät. Rosta en brödskiva och dela den diagonalt, skär bort kanterna. Häll upp moussen i glas och dekorera med dillolja, sikrom och räkor. Servera på ett fat med rostat bröd och crispsallad.

Gratinerad hummer med basilika- och parmesansmör



2 port

1 hummer
en klick smör
0,5 tomat
8 basilikablad
1 liten vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
salt

Blanda ihop kryddsmöret. Rensa hummern och hacka köttet. Blanda köttet i smöret och klicka i skalen. Gratinera i 250 grader i ca 7 minuter. Servera eventuellt med en bit bröd.

Gravad oxfilé med nobissås och sparris




450 g hel oxfilé som varit fryst
1 msk salt
1 msk socker
1 tsk svartpeppar
2 msk timjan

Nobissås:
1 ägg
1 msk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1 tsk fransk senap
1 liten vitlöksklyfta
hackad gräslök

Lägg ner ägget i kokande vatten och låt koka precis 3 minuter. Skrapa ur ägget med en sked. Droppa omväxlande ner vinägern och oljan under tiden du mixar. Droppa ner oljan i en tunn stråle så tjocknar såsen efter en stund. I med salt, senap, vitlök och gräslök. Salta och peppra.

Blanda salt, socker, peppar och timjan. Gnid in köttet med det och låt marinera i ett dygn. Skär köttet i tunna, tunna skivor. Stek sparris, salta och peppra. Servera med sparris, skuret kött och toppa med nobissåsen.


Kräftsoppa med västerbottensflarn



4-6 port

1 kräftpaket
1 gul lök
1 morot
75 g rotselleri
persilja
3 dl vitt vin
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 knivudd sambal

Tina kräftorna och ta loss kräftstjärtarna. Hacka lök, morot, selleri och persilja, fräs i smör. I med kräftskal, vin, vatten och buljongtärningar. Koka 20 minuter med lock på. Sila buljongen. Koka upp och i med creme fraiche, grädde, tomatpuré och sambal. Vispa. Lägg kräftstjärtarna i skål och häll över soppan. Servera gärna med västerbottensflarn.

Västerbottensflarn:

2 st

2 msk riven västerbottensost
1 klick creme fraiche

Blanda ihop och lägg på tallrik. In i mikron ca 1,5 minut. Håll koll så den inte bränns.

Blomkålspannacotta med räkor och rom



6-8 st

200 g blomkål
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl grädde
2 gelatinblad
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl hackad dill
salt och peppar

Garnering:
sikrom
rödlök
räkor
ev dill

Koka blomkålet i vatten med buljongtärningen i 5-10 minuter. Häll av vattnet. Lägg gelatinbladen i vatten i 5 minuter. Koka upp grädden med blomkålen och mixa sedan till mos med en stavmixer. Dra från plattan. I med gelatinbladen och rör om tills de löst sig. Blanda ner yoghurt och dill. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i små portionsglas och låt stelna i minst 4 timmar. Vid servering, garnera med rödlök, rom, räkor och eventuellt dill.

Räkbomb



4 port

8 franskskivor
1 dl grädde
2 msk kaviar
dill
gräslök
svartpeppar
1 msk majonnäs
ostkrokar

Garnering;
räkor
citronskiva
dill
svart rom

Skär ut hjärtan av franskbrödet med hjälp av en pepparkaksform. Blanda ingredienserna till röran förutom ostkrokarna. Krossa ostkrokarna i en plastpåse med hjälp av en kavel. Bred röran på ett hjärta och lägg ännu ett hjärta ovenpå. Bred röran på sidorna och doppa i ostkrokskrosset. Bred röran på det översta hjärtat. Låt stå några timmar för att safta till sig. Garnera med massor av räkor, svart rom, citron och dill.

Parmesankorg med räkor & pesto




4 st

3 dl grovriven parmesan
200 g skalade räkor (500 g oskalade)
ruccola
4 msk pinjenötter
citron till garnering

Pestosås;
1 dl creme fraiche
5 msk pesto
0,75 röd chili

Sätt ugnen på 225 grader. På med bakplåtspapper på plåt och lägg på osten i fyra högar. Skjuts in och vakta tills den smält och ser smaskig ut. Ta ut och låt svalna lite. Lägg försiktigt över ett glas och forma till korgar. Låt kallna. Blanda till pestosåsen. Pilla räkorna. Lägg ruccola i botten och på med en klick pestosås. I med räkorna. Toppa med nötter, citron och lite ruccola. Voila! Där satt den!

Smördegsvåffla med purjo och Västerbotten



4 port
4 smördegsplattor
en liten purjo
riven västerbottensost
rom
creme fraiche
rödlök
dill

Tina smördegsplattorna. Kavla ut dem så att de ryms och blir lagom i våffeljärnet. Stek purjon mjuk. Låt svalna. Lägg purjo på smördegsplattan, på med osten och på med ännu en smördeg. Tryck ihop plattorna längst ut. Grädda i järnet tills den fått fin färg. Låt svalna något. Servera med rom, creme fraiche, rödlök och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar