onsdag 23 januari 2013

Skaldjursfat med limedressing

Nu har jag fått nyårsrecepten av Kikki, så nu får ni hålla i er. Vi börjar med förrätten, en fräsch sallad. Vi hade kräftstjärtar och räkor, men man kan ju ta det man själv tycker om. Till det här serverades brödskivor som rostats med olivolja och flingsalt. Vill man hotta upp dressingen kan man kicka ner lite hackad, röd chili också.

"Till det här skaldjursfatet har jag valt stora ishavsräkor, havskräftor, hummer och ev ostron. Man kan givetvis bygga på skaldjurspyramiden med både blåmusslor, pilgrimsmusslor och jätteräkor, men man kan också nöja sig med enbart en eller två sorters skaldjur. När det gäller hummer och räkor brukar de ofta säljas till specialpris just runt nyårshelgen. Ett bra köp är den färska amerikanska hummern om man tycker den svenska är för dyr."


Skaldjursfat med limedressing

10 - 12 person(er)

1,5 l isbergssallad, i bitar
1 st rossihuvud, eller friséesalladshuvud
200 g sockerärter, eller sockerbönor, färska
2-3 st avokador, mogna
300 g grön sparris, färsk lättkokt
1,5 kg ishavsräkor, stora oskalade
3-4 st hummrar, kokta, à ca 400 g
10-12 st havskräftor
10-12 st ostron
10-12 st citronklyftor, tunna

Limedressing

1 dl limesaft, färskpressad
1 tsk salt
2 msk honung, flytande
1 msk ingefära, färsk riven
1 st vitlöksklyfta, pressad
2,5 dl rapsolja

1. Skaka ihop samtliga ingredienser till limedressingen. Skär salladssorterna i bitar och grovstrimla sockerärterna. Tag ur och klyfta avokadoköttet (droppa en aning citronsaft över avokadon så att det inte mörknar), samt koka sparrisen lätt.
2. Skala räkor, klyv hummrar på längden, knäck klor och tag ut allt hummerkött (glöm ej lederna till klorna). Skala havskräftstjärtar (spara klorna till garnering). Så här långt kan du förbereda i god
tid före måltiden.
3. Inför serveringen blandar du sallader, med sockerärter och lägger upp till en pyramid på ett generöst uppläggningsfat eller bricka. Garnera med skaldjur, avokado och sparris runt om och upp på
pyramiden. Öppna ostron allra sist och placera dem runt om. Garnera slutligen med citronklyftor och klor från havskräftorna. Skaka och ringla lite limedressing över det hela och servera resten i en skål bredvid.



-Mama Skogly ♥

1 kommentar:

  1. Den här tallriken skulle jag vilja ha till min lunch idag! ;)
    Låter såååååå gott!
    Ha en toppen dag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera