torsdag 24 januari 2013

Tournedos med rödvinssås och hasselbackspotatis

Här kommer nyårsaftonens huvudrätt. En god oströra, men det blev väldigt mycket ost över så det la vi på hasselbackspotatisen också och det blev gott!


Tournedos med rödvinssås och hasselbackspotatis

10 person(er)

10 st tournedos, à ca 160 g (mittbitar av oxfilé)
2 tsk salt
3-4 krm vit- eller svartpeppar, nymald
2-3 msk smör, till stekning
7-8 dl västerbottenost, grovriven vällagrad
1 dl crème fraiche
2 msk schalottenlök, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
1 st ask klippt smörgåskrasse

Tillagning

1. Krydda och tryck till oxfilébitarna lätt med handen så att de inte blir för höga. Bryn dem hastigt runt om i het panna och i från början
välbrynt smör. Lägg över köttet på en långpanna och låt kallna.
2. Blanda crème fraiche med finhackad schalottenlök, gräslök och krasse. Fördela drygt häften av den grovrivna osten på de brynta men kalla köttskivorna. Gör en liten fördjupning i mitten på varje osthög och lägg däri ca 1 msk örtcrème fraiche. Täck med resten av osten och tournedosen är klara för ugnen. De behöver 12-15 minuter i ugnen beroende på köttbitarnas tjocklek och hur pass rosastekt man vill ha sitt kött.

Rödvinssås

1 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör

Hasselbackspotatis

8 st potatisar, medelstora
20 g smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk ströbröd

1. Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den
tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills
ca 3 dl återstår.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil.
3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
4. Hasselbackspotatis: Värm ugnen till 225°. Skala potatisarna och
skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Lägg potatisarna i
en träsked eller slev när du skär så undviker du att skära igenom.
5. Lägg de skurna potatisarna i en ugnssäker form och pensla dem
med smör. Strö på salt och peppar och stek dem i ugn ca 45 min.
Pensla med smör någon gång under tiden och strö på ströbröd när
det återstår 10 min av stektiden.
6. Servera t ex stekt oxfilé till rödvinssåsen och hasselbackspotatisen.
Till detta passar lätt kokta haricots verts och en tomatsallad med
vinägrett.




-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar