söndag 28 april 2013

Tips på såser till grillat

LIte tips på såser till grillat kan kanske komma väl till hands i dessa tider. Har ni några egna recept på smarriga såser få ni mer än gänra dela med er. För ni vet väl att man ska dela med sig av det goda!

Idag blir det VAB för mig eftersom Love har feber. Ska bedöma nationella uppsatser och rodda lite inför morgondagen. Ska ni gilla på Valborgs eller?

Enklaste grillsåsen


2 dl creme fracihe
1 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Blanda. Servera.

Salsasås till grillat


4 port.
1 ½ dl chilisås
1 tsk whorchestersås
1 dl matolja
Salt (bara lite)
en gnutta socker
svartpeppar

Kör allt i matberedare el. vispa länge.
Så såsen inte ”skär” sig.

1 gul lök
1/2 gul paprika
1/2röd paprika
1/2grön paprika
1 klyfta vitlök ( Hackas)
Hacka allt och blanda i såsen.


Tomatchutney

Tips: Gör en laddning och häll upp i en vacker burk och ge bort när du blir bjuden på middag i sommar.


4 pers

500 g solmogna tomater
1 röd chili
2 msk riven färsk ingefära
250 g socker
rivet skal från 0,5 citron
2 hackade vitlöksklyftor
2-3 msk vitvinsvinäger

Skär tomaterna i klyftor och skär bort kärnhus och skal med en vass kniv. Dela tomatköttet i bitar och finhacka en nästan helt urkärnad chili. Lägg i en kastrull tillsammans med ingefära, socker, citronskal och hackad vitlök.

Koka chutneyn i ca 30 minuter på svag värme, tillsätt vinägern efter halva tiden.

Låt chutneyn svalna och servera till grillat kött, fisk eller starka ostar.

Basilikasås

Tips: Använd såsen som pastasås och i med lite parmaskinka.



1 creme fracihe
1 kruka basilika
1-2 vitlöksklyftor
salt
peppar
0,5 parmesanost

Riv osten och vitlöken. Hacka basilikan och vänd ner i creme fracihen. Smaka av med salt och peppar.

Passionerad sås till grillat



1 liten burk creme fracihe
rivet skal från 1 lime
en skvätt flytande honung
1 passionsfrukt
salt och peppar

Blanda creme fraichen med innehållet från 1 passionsfrukt. I med limeskal och honung. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Äppeltzatziki


4 port

1 äpple
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
2 dl turkisk yoghurt
salt och peppar

Riv äpplet grovt. Skala och riv eller pressa vitlöksklyftan. Blanda äpple, vitlök och persilja med yoghurt. Smaksätt med salt och peppar.

Ajvar- och fetaostsås


1 creme fracihe
2 skedar ajvar
1 förp. ICAs tärnad ost i olja
1 vitlöksklyfta

Mosa osten, riv vitlöksklyftan och blanda samman alla ingredienser.

Basilikasås



1 liten burk creme fraiche
0,5 kruka basilika
italiensk salladskrydda
1 tsk fransk senap
salt och peppar

Blanda ihop allt och klipp ner basilika.

Grillsås med Kvibille



1 creme fraiche
1 msk kalvfond
1 tsk sambal
0,5 Kvibilleost

Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp, klart. Ragadish!

Grillsås med grillad paprika och fetaost



3 grillade paprikor
1 fetaost
1 vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
salt
peppar

Sätt ugnen på "nuke" (275 grader) och dela paprikorna. Skinnsidan upp och bränn dem som fan. Skala bort skinnet. Blanda ihop alla ingredienser i en mixer och låt stå en timme i kylen för att mogna. Servera till grillat.

Murkelsås



0,5 gul lök
1 burk murklor
6 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
en skvätt soja
salt och peppar
1 msk socker
ljus redning

Finhacka löken och stek mjuk i smör. Skölj murklorna och hacka dem i mindre bitar. I med det i kastrullen och på med grädde. I med buljongtärningen, soja, socker, salt och peppar. Låt koka i minst 15 minuter. (Jag körde lite med stavmixern innan jag serverade.) Njut!


Baba ganousch



1 aubergine
0,75 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
persilja
salt och peppar
citron

Dela auberginen och lägg den på grillen en stund. In i ugnen på 225 grader och baka den mjuk. Blanda creme fraiche, citronsaft, vitlök, persilja, salt och peppar. När auberginen svalnat, ta bort skalet och mosa inkråmet med en gaffel. Häll i creme fracihe blandningen och rör om.

Grannfruns grillsås

För 4-8 personer.



1 burk crème fraiche
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl gräslök
1/2 dl persilja
1 msk senap
1 st vitlöksklyfta

Värm crème fraiche (jag brukar använda den vanliga, men det funkar med alla kokbara) och buljongtärning i en kastrull. När crème fraichen börjar koka så sänk värmen på plattan.
När buljongtärningen har smält tag kastrullen från värmen. Rör hela tiden så det inte bränner fast!
Låt svalna något under tiden som du hackar örterna.
Blanda i örterna och senapen i crème fraiche-blandningen och pressa i vitlöken. Rör om och låt stå en stund innan serveringen.



Passar till både grillat kött och fisk, även kall, kanske till sill och potatis.

Grillsås med soltorkade tomater

1 burk creme fraiche
8 soltorkade tomater
4 inlagda vitlöksklyftor



Strimla tomaterna och finhacka vitlöken. I med creme fraiche och låt stå ett par timmar innan servering.


-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Wow, så många smarriga såser! Det här inlägget bokmärker jag! Perfekt med så många såser samlade på samma sida! Smart gjort! :)
    Vi ska nog grilla till bara oss två...båda barn sticker till sin kompisar så det blir lugn kväll! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har bjudit hem ett kompispar så vi ska grilla tillsammans. Ha en fin dag du med!

      Radera
  2. Så mycket goda såser du tipsar om! Creme fraiche är en bra grund till såser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamen! Det har jag nästan alltid i kylen.

      Radera