Kräftskivans efterrätt, ett recept från Halv åtta hos mig. Eftersom Max inte var hemma frossade vi i nötter. Den här, kamrater...Var. Inte. Dum. (Och fudgesåsen ...OMG!)
(Anette gjorde sin utan gelatin eftersom hon är vegetarian, och den tog ihop i kylen, så det funkar även utan.)
Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter
Antal portioner: 4
Färdigt på: 40 min + 2 h i frys
Mousse:
25 g hasselnötter
1 st gelatinblad
½ st vaniljstång
1 dl mjölk
1 st äggula
1 msk strösocker
75 g hasselnötsmassa eller nötkräm
1½ dl vispgrädde
Kanderade nötter:
75 g valfria nötter t ex sötmandel
15 g valfria nötter t ex pekannötter
1½ msk strösocker
1 tsk pressad citron
1 tsk smör
Chokladfudgesås:
200 g Mjölkchoklad
2 dl grädde
1. Mousse
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
3. Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.
4. Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.
5. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.
6. Kanderade nötter
Rosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.
7. Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
8. Fudgesås
Blanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Lås såsen svalna. Nötter och sås som blir över kan förvaras i kylskåp flera veckor. Plocka fram och mumsa till glass!
-Mama Skogly ♥
Otroligt gott, mums! Ha det fint på marknaden.
SvaraRadera