onsdag 25 september 2013

Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter

Det har varit en hård natt, kamrater. Love har varit upp i omgångar och tjollrat runt så drygt fem gav jag upp. Det blir några koppar kaffe idag, kan jag säga. Ska lyxa med ett avsnitt av Dexter till fikat för att komma igång. Ikväll kopplar vi husvagnen och drar till Lycksele. Det är marknad där och den ska vi besöka. Det kan innebära att inläggen kommer lite oregelbundet. Ha en god dag!

Kräftskivans efterrätt, ett recept från Halv åtta hos mig. Eftersom Max inte var hemma frossade vi i nötter. Den här, kamrater...Var. Inte. Dum. (Och fudgesåsen ...OMG!)

(Anette gjorde sin utan gelatin eftersom hon är vegetarian, och den tog ihop i kylen, så det funkar även utan.)



Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter

Antal portioner: 4
Färdigt på: 40 min + 2 h i frys

Mousse:
25 g hasselnötter
1 st gelatinblad
½ st vaniljstång
1 dl mjölk
1 st äggula
1 msk strösocker
75 g hasselnötsmassa eller nötkräm
1½ dl vispgrädde

Kanderade nötter:
75 g valfria nötter t ex sötmandel
15 g valfria nötter t ex pekannötter
1½ msk strösocker
1 tsk pressad citron
1 tsk smör

Chokladfudgesås:
200 g Mjölkchoklad
2 dl grädde

1. Mousse
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.

2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

3. Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.

4. Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.

5. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.

6. Kanderade nötter
Rosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.

7. Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.

8. Fudgesås
Blanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Lås såsen svalna. Nötter och sås som blir över kan förvaras i kylskåp flera veckor. Plocka fram och mumsa till glass!



-Mama Skogly ♥

1 kommentar: