Laxfyllda kroppkakor med smörsås
6-12 personer
14-16 kokta kalla potatisar
1 ägg
3-3,5 dl mjöl
1,5 tsk salt
Fyllning:
2 msk smör
1 gul lök
250-300 g skinn- och benfri kallrökt lax
2 krm vitpeppar
1,5 dl hackad dill
Smörsås:
3 dl torrt, vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fracihe
150 g smör
1,5-2 dl hackad dill
vitpeppar
ev salt
1 tsk gurkmeja
Skala och hacka löken fint. Skär laxen i små tärningar. Fräs löken sakta i smör utan att det tar färg. I med laxen och fräs nån minut. Krydda med vitpeppar. Låt laxfräset kallna och blanda i den hackade dillen.
Pressa den kokta potatisen i potatispress. Blanda i ägg, salt och vetemjöl tills du får en fast och hanterlig deg. Rulla ut degen till två längder på ca 20 cm på mjölat bakbord. Skär varje rulle i 12 lika stora bitar.
Ställ varje bit på högkant och platta till dem lätt samtidigt som du gör en ordentlig fördjupning i mitten. Fördela lite fyllning och nyp ihop så att kroppkakan blir rund.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Sänk ner kroppkakorna med hjälp av en hålslev och låt sjuda sakta 6-8 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Koka kroppkakorna i omgångar.
Smörsåsen:
Koka upp vinet med buljongtärningen och reducera tills ca hälften återstår. I med creme fracihen och ge det hela ett nytt uppkok. Vispa sedan i smöret klickvis men låt inte såsen koka därefter. Smaka av såsen med hackad dill, nymald vitpeppar samt salt om det behövs. För att förstärka den smörgula färgen kan du stoppa i gurkmeja. Servera kroppkakorna med såsen och en god sallad.
-Mama Skogly ♥
Det här låter otroligt gott! Mums! :)
SvaraRaderaha en fortsatt fin söndag!
Kram kram
//Lana
Kram!
RaderaDe här kroppkakorna låter i mina öron som mycket godare än "vanliga" kroppkakor!
SvaraRaderaJag kan försäkra dig om att de var godare än vanliga... :D
Radera