söndag 15 september 2013

Laxfyllda kroppkakor med smörsås

Idag bjuder jag på ett recept som jag fått av mina kollegor Therese och Kåre. Låter kanske konstigt men är fantastiskt gott! Serveras med såsen och en god sallad. Mums! Både kroppkakorna och såsen kan förberedas och göras helt klara. Då ger man såsen ett snabbt uppkok, men inte mera. Det blev över lite fyllning, men det kan man servera i en skål bredvid till den som vill ha extra.




Laxfyllda kroppkakor med smörsås


6-12 personer

14-16 kokta kalla potatisar
1 ägg
3-3,5 dl mjöl
1,5 tsk salt

Fyllning:
2 msk smör
1 gul lök
250-300 g skinn- och benfri kallrökt lax
2 krm vitpeppar
1,5 dl hackad dill

Smörsås:
3 dl torrt, vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fracihe
150 g smör
1,5-2 dl hackad dill
vitpeppar
ev salt
1 tsk gurkmeja

Skala och hacka löken fint. Skär laxen i små tärningar. Fräs löken sakta i smör utan att det tar färg. I med laxen och fräs nån minut. Krydda med vitpeppar. Låt laxfräset kallna och blanda i den hackade dillen.

Pressa den kokta potatisen i potatispress. Blanda i ägg, salt och vetemjöl tills du får en fast och hanterlig deg. Rulla ut degen till två längder på ca 20 cm på mjölat bakbord. Skär varje rulle i 12 lika stora bitar.

Ställ varje bit på högkant och platta till dem lätt samtidigt som du gör en ordentlig fördjupning i mitten. Fördela lite fyllning och nyp ihop så att kroppkakan blir rund.

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Sänk ner kroppkakorna med hjälp av en hålslev och låt sjuda sakta 6-8 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Koka kroppkakorna i omgångar.

Smörsåsen:
Koka upp vinet med buljongtärningen och reducera tills ca hälften återstår. I med creme fracihen och ge det hela ett nytt uppkok. Vispa sedan i smöret klickvis men låt inte såsen koka därefter. Smaka av såsen med hackad dill, nymald vitpeppar samt salt om det behövs. För att förstärka den smörgula färgen kan du stoppa i gurkmeja. Servera kroppkakorna med såsen och en god sallad.





-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Det här låter otroligt gott! Mums! :)
    ha en fortsatt fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. De här kroppkakorna låter i mina öron som mycket godare än "vanliga" kroppkakor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan försäkra dig om att de var godare än vanliga... :D

      Radera