tisdag 12 november 2013

Fredagsmys - ännu fler gamla tips

Äsch, vi tar några till.

Kräftstjärtsrullar




1 förpackning tortillas whole wheat
1 naturell keso
1 keso paprika
4 msk hummerfond
1 kruka
hackad dill
2 burkar kräftstjärtar
1 chunky salsa
1 påse riven västerbottensost

Tortillia whole wheat, Blanda: 1 keso naturell och en keso paprika, 4 msk hummerfond, 1 kruka hackad dill, 2 burkar kräftstjärtar (avrunna utan spad). Fördela fyllningen i tortillian och rulla ihop. På med chunky salsa och toppa med västerbottensost. In i ugnen 225 grader i 12-14 min. Servera med sallad (dressing :olivolja, balsamvinäger och italiensk salladskrydda) + ett gott rött vin därtill!

Krämig chiligratäng



1 burk chili con carne
2 st philadelhiaostförpackningar
2 salladslökar
4 dl riven ost, gärna cheddar
1 tsk chiliflakes

Blanda chili con carnen med resten av ingredienserna. Häll i ugnsform och gratinera i 20 minuter i 225 grader. Servera med t ex nachos, guacamole, salsa och olika grönsaker.

7-lagers tostadas


6-8 st

2 burkar refried beans (Santa Maria)
3 dl guacamole
1 burk creme fracihe+lite tacokrydda
3 dl riven ost
2-3 hackade tomater
2 hackade salladslökar
1 dl svarta, urkärnade oliver
6-8 tortillabröd
lite olivolja

Gör guacamolen (avocados, creme fracihe, vitlök, sweet chilisås, citronsaft, salt och peppar). Riv osten, hacka lök, tomat och oliver. Blanda tacokrydda i creme fracihen. Pensla tortillabröden med olivolja och grädda i ugnen på bägge sidor i 225 grader. Det går ganska fort, så håll koll. Värm bönorna i en kastrull. Bred bönröran på brödet och på med alla lager, toppa med salsa om du vill. Njut!

Köttfärsfyllda pastastubbar


ca4 port

1 förpackning lasagneplattor
500 g köttfärssås
god ost
färdig, god pastasås
ev champinjoner, smörstekta
ostsås
parmesanost

Ostsås:
75 g smör
5 msk mjöl
3,5 dl mjölk
3,5 dl grädde
2 dl ost (jag tog Norrglimt, fd Krutrök)

Smält smör i kastrull och i med mjöl. Vispa. Häll i mjölkgräddbalndningen och låt koka upp. När den tjocknat, ta av plattan och häll i riven ost.

Gör köttfärssåsen och stek svampen, låt svalna. Lägg ut lasagneplattorna och på med två skivor god ost. Lägg köttfärsen (och svampen)som en sträng på ena sidan och rulla ihop till en rulle. Lägg på ett fat och låt ligga i kylen en timme, då blir de lättare att skära. Riv parmesan och ställ åt sidan. Gör ostsåsen och bred i botten på ugnsfast form. Häll över lite pastasås och rör om lite sporadiskt, si så där. Skär pastarullarna i ca 4 bitar per rulle och ställ på högkant i ost-tomatsåsblandningen. När alla rullar är på plats, slå över resten av ostsåsen och ringla resten av tomatsåsen över. Toppa med riven parmesan och in i ugnen på 225 grader 20-25 minuter. Servera med en god sallad och gärna lite vitlökscremefraichesås.

Grillsmörgås med entrecote, halloumi, rostad paprika och fetaostcreme



ciabatta (nygräddad)
ruccola
persiljevitlökssmör
fetaostcreme (creme fracihe, vitlök, fetaost, salt och peppar)
ugnsrostade paprikor i balsamolja (olivolja, fransk senap, balsamvinäger, salt, peppar, socker)
smörstekt halloumi
grillad, marinerad entrecote

Marinera köttet i soja, vitlök, olja, Knorrs kött & grillkrydda. Ugnsrosta paprikorna och dra av skinnet. Marinera dem med i olja, balsamvinäger mm. Gör ett persiljevitlökssmör. Riv fetaosten fint och blanda med creme fraiche och vitlök, salt, peppar. Grädda ciabattan och dela den nästan helt igenom. Smörstek halloumiskivorna. Grilla köttet och skär i strimlor. Bred smöret på brödet, bred på fetaostcreme. På med ruccola, halloumi och paprika. I med kött och njuuuut!

Gnocchi med underbar svampsås



2-3 port

Såsen:
1 vitlöksklyfta
2 stora shalottenlök
300 g svamp (vi hade Karl-Johan)
grädde
1,5 msk persilja
en skvätt vitt vin
0,5 svampbuljongtärning
mjöl
några stackars droppar tryffelolja
drygt en halv parmesanost

Till servering:
500 g färsk gnocchi
ruccola

Hacka löken och vitlöken och fräs. Pudra över lite mjöl. I med övriga ingredienser UTOM osten. Koka pastan enligt anvisningar. När såsen kokat ihop, i med den rivna parmesanen och dra från plattan. I med gnocchin och lägg upp på tallrik. Toppa med ruccola.

Baconlindad kycklingfilé med västerbottenost och lyxig sallad



ca 4 port

4 kycklingfiléer
2 paket bacon
västerbottensost
persilja
salt och peppar

Salladen:
ruccola
mozzarellabollar, mini
babyplommontomater
avocado
pesto eller grön tapenade
rödlök

Dela varje filé i 4 bitar. Skär en skåra i varje del och lägg in västerbottenost och persilja. Salta och peppar. Linda varje bit med en baconskiva. In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Göra salladen under tiden och servera.

Tortillas med ost och marinerad biff


lövbiff
sweet chili
soja
vitlök

tortillabröd
ost

guacamole
majs
gurka
tomat
rödlök
salsa
Santa Marias pizzatopping
ananas
vindruvor
olika dipsåser

Strimla lövbiffen i mindre bitar. Marinera i sweet chili, lite soja och riven vitlök. Låt stå kallt några timmar. Stek sedan köttet HASTIGT i rapsolja och lägg åt sidan. Gör färdigt tillbehören. Ta sedan ett tortillabröd, hyvla ost och lägg på. Lägg lite kött över osten och hyvla över lite till ost. På med en tortilla och lägg i torr stekpanna. Stek en stund på varje sida tills brödet fått lite färg och osten har smält. Skär i trekanter och servera med de olika tillbehören.

Helstekt oxfilé med kantarellrisotto och rödlöksmarmelad




Helstekt oxfilé:

oxfilé i bit
salt och peppar

Bryn oxfilén i smör så hela biten får stekyta. Stick in en termometer i den tjockaste delen. In i ugnen på 150 tills köttet har en innertemperatur på 55 grader, beroende på hur röd/rosa du vill ha den. Låt vila.

Kantarellrisotto:

4 port

500 g kantareller
1 msk smör, till stekning
1 l hönsbuljong
2 shalottenlökar
20 g smör
4 dl arborio- eller avorioris
1 dl vitt vin
20 g smör
1 riven parmesanost
salt
nymalen peppar

Fräs svampen i en stekpanna med lite smör.
Koka upp buljongen.
Fräs löken i en kastrull med smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset. Svetta tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt transparent.
Slå i vinet och låt det koka in, späd med en skopa kokande buljong under ständig omrörning. Fortsätt att späda och röra om vart annat, tills riskornet har en liten kärna kvar, det vill säga att det har ett lätt tuggmotstånd.
Drag pannan av plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar något.
Tillsätt smör och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
Låt risotton vila i 5 minuter, vänd ned den resterande svampen.

Rödlöksmarmelad:

3 rödlökar
4 msk smör
3 msk balsamvinäger
cA 5 msk farinsocker eller strösocker
1 krm salt

Börja med rödlöksmarmeladen.
Skiva löken tunt, fräs den i smöret tills den mjuknar.
Tillsätt vinäger och socker. Koka under lock 15 minuter. Rör någon gång undertiden. Fortsätt koka under lock på svag värme tills den börjar tjockna. Smaka av med lite salt. Låt kallna.

Varma lövbiffsmackor


4 port

500 g lövbiff
8 skivor franskbröd
1 påse bea (följ anvisningarna)
8 ananasringar
persiljevitlökssmör
prästost

Stek lövbiffen hastigt på bägge sidor. Krydda med peppar och grillkrydda. Bred kryddsmöret på brödet. På med kött. På med beasås och ananas. Toppa med ost och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

Kycklingpaj med vitkål


Kycklingpaj med vitkål

1 grillad kyckling
1 gul lök
3 dl skuren vitkål
1 tsk salt
1 påse taco-kryddmix
1 liten burk créme fraiche
1 dl grädde
1 smör/olja att fräsa lök och vitkål i
150 gram riven gratängost

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2-3 msk kallt vatten

Arbeta ihop degen och ställ den svalt en stund. Skär lök och vitkål i centimeterstora bitar och fräs tills det mjuknar. Tillsätt den i små bitar delade kycklingen, kryddor, créme fraiche och grädde. Rör om och låt puttra en stund.
Tryck ut pajdegen i formen (ca 25 cm i diameter) och förgrädda ca 10 min, 200 C. Häll i kycklingröran och strö över osten. Grädda i 225 grader i ca 25 min. Servera med en god sallad, salsa och guacamole.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar