onsdag 6 november 2013

Ugnsstekt lax med zucchinifrittata och grannfruns grillsås

En mumsig och mättande middag. Frittatan är vegetarisk och passar varm, ljummen och kall. Varför inte på en buffé?




Ugnsstekt lax

4-6 laxbitar
salt, peppar
persillade
lite citronsaft

Tina laxen och lägg i ugnsfast form. På med citronsaft och kryddorna. Stek i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter, beroende på hur du vill ha dem.

Zucchinifrittata
4 port (2 port om det är ensamrätt)

1 liten rödlök (strimlad)
2 små zucchini (skivade)
olivolja till stekning
6 ägg
50 g stark cheddarost (riven)
salt och peppar

Stek löken och zucchinin i olivolja i 10 minuter tills de mjuknat och blivit gyllene. Vispa äggen och blanda i grönsakerna och osten. Salta och peppra. Värm lite olja i en stekpanna, gärna liten och djup, vilket ger en krämigare Frittata-som går att ställa i ugnen, och häll i äggblandningen. Stek och rör om i äggmixen under tiden tills den fått en ordentlig bas. Ställ under grillelementet i ugnen tills frittatan puffat upp sig och blivit gyllene. Skär i bitar och servera med en krispig sallad eller som tillbehör till kött eller fisk.
(recept från Elle Mat & Vin)


Grannfruns grillsås

4 port

1 burk crème fraiche
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl gräslök
1/2 dl persilja
1 msk senap
1 st vitlöksklyfta

Värm crème fraiche (jag brukar använda den vanliga, men det funkar med alla kokbara) och buljongtärning i en kastrull. När crème fraichen börjar koka så sänk värmen på plattan.
När buljongtärningen har smält tag kastrullen från värmen. Rör hela tiden så det inte bränner fast!
Låt svalna något under tiden som du hackar örterna.
Blanda i örterna och senapen i crème fraiche-blandningen och pressa i vitlöken. Rör om och låt stå en stund innan serveringen.

Tips: Såsen är god till både grillat kött och grillad fisk.





-Mama Skogly ♥

3 kommentarer: