söndag 29 december 2013

Citronrisotto

Testade Nigellas recept på denna risotto. Men jag tog bort selleri, som egentligen skulle vara i, och trixade om lite i vanlig ordning. Gott!




Citronrisotto


2 port

Färdigt på: 35 min

2 st schalottenlökar
30 g osaltat smör
1 msk olivolja
3 dl risottoris
0,25 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
0.5 st citron, skal och saft
2 kvistar rosmarin, repade och finhackade
1 st äggula
2 dl riven parmesan plus lite mer att strö ovanpå
4 msk vispgrädde
flingsalt
nymald peppar, helst vitpeppar

Fräs schalottenlöken ett par minuter i oljan i en kastrull. Tillsätt riset och vänd runt så kornen blir lite genomskinliga. Häll på vinet och låt koka in under omrörning.
Tillsätt varm buljong, en skopa i taget och koka in innan nästa tillsätts. Fortsätt så tills riset är mjukt men har en liten kärna. Tillsätt mer buljong om det blir för torrt. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner citronskal och rosmarin i risotton.
Vispa äggulan, citronsaften, parmesan, grädde och peppar i en liten skål. När risotton är klar, alltså när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ta kastrullen från värmen och tillsätter ägg- och citronblandningen, smöret och salt efter smak.
Servera risotton med mer riven parmesan och smaka av med salt och peppar



-Mama Skogly ♥

4 kommentarer: