lördag 11 januari 2014

Lammrack med basilikasås med ugnsbakade grönsaker som i Provence

Nyårsaftonens femte rätt. Nu börjar magen vara full. Köttet var supergott och gratängen till likaså.



Lammrack med basilikasås


4 port

2 st lammrack
1 kruka(or) basilika
2 st vitlöksklyfta(or)
0,5 dl olivolja
salt och nymalen svartpeppar
2 msk smör
.
1. Lägg lammracken på en ugnsplåt. Finhacka basilika och vitlök. Blanda med olja, salt och peppar. Gnid in racken med ungefär hälften av pistoun.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp smöret i en panna och bryn köttet gyllenbrunt i några minuter på bägge sidor.
3. Stek klart köttet i ugnen i ca 10–15 minuter beroende på hur välstekt kött som önskas.
4. Skär köttet i skivor och ringla över resten av pistoun. Servera tillsammans med ratatouille gratin.

(Receptet kommer från boken ”Fransk Bistro” av Maria Zihammou.)



Ugnsbakade grönsaker som i Provence

4 port

1 squash
1 aubergine
4 tomater
1-2 röda paprikor
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
1 msk herbes de Provence
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
1 dl riven gruyère (eller annan smakrik ost)
2 msk ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skiva squash, aubergine och tomater. Skär paprikan i bitar. Skala och skiva rödlöken. Varva grönsakerna i ugnsform.
Skala och finhacka vitlöken. Blanda hacket med olja, örter, salt och peppar. Ringla blandningen över grönsakerna. Avsluta med riven ost och ströbröd. Grädda i ugnen i ca 30 minuter tills grönsakerna fått fin färg. (Vill man ha rätten LCHF får man hoppa över ströbrödet)
(Ur Fransk bistro)



-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar