söndag 12 januari 2014

Smördegsflarn med aprikos

Nyårsaftonens sjätte servering var olika ostar med marmelader. Sen serverades denna spröda pjäs till efterrätt och till sist kaffe med apelsinlikör. En fantastisk matkväll och sen rullade vi hem. Jag var mätt i 24 timmar. The end.



Smördegsflarn med aprikos

4 port

0,5 dl florsocker
1 förpackning färsk smördeg eller 2 frysta plattor

Fyllning:
200 g färska aprikoser
0,5 dl socker
2-3 msk vatten
1 msk citronsaft

Vanilj- och citrongrädde:
1 dl florsocker
1 vaniljstång
0,5 citron, skal och saft
3 dl grädde

2 msk florsocker till servering

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på plåt. Pudra hälften av florsockret över bakplåtspapperet med en sil. Kavla ut smördegen så tunt det går på mjölat bakbord. Skär ut 8 rektanglar ca 6X12 cm. Lägg degbitarna på plåten och pudra resten av florsockret över. Pricka smördegsarken med en gaffel. Baka mitt i ugnen 12-15 minuter.Passa så de inte blir brända!
Ta ut plåten och lägg ett bakplåtspapper över plattorna. Lägg genast en annan bakplåt över och pressa ner. Låt ligga så en stund för att svalna.

Dela aprikoserna i halvor och kärna ur. Koka upp vatten, socker och citronsaft. Lägg ner frukten och låt den bli genomvarm. Låt svalna under lock.

Gör vanilj- och citronblandningen. Häll ner florsockret i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i bunken. Tillsätt citronskal, citronsaft och grädde. Vispa gräddblandningen fluffig.

Lägg upp fyra smördegsark på varsin assiett. Fyll på med vanilj- och citrongrädden och aprikoser. Avsluta med ett smördegsark, grädde och en aprikos. Skeda upp aningen koklag från burken och pudra över florsocker.
(Ur Fransk bistro)



-Mama Skogly ♥

4 kommentarer: