lördag 4 januari 2014

Skaldjur med grönsaksnudlar och vitlöksdressing

Det här receptet kommer från Coop. Jag gjorde den med hummer och det blev väldigt gott och var enkelt att göra. Spritsade inte dressingen utan klickade upp den istället.



Skaldjur med grönsaksnudlar och vitlöksdressing

Portioner: 4

60 g oskalade räkor eller:

12 pilgrimsmusslor eller:

2 humrar

Grönsaksnudlar:
1/2 gurka
2 morötter (gärna gula eller röda)
1 liten fänkål
6 rädisor
1/2 msk citronsaft
1 msk olivolja
salt och peppar

Dressing (gör gärna dagen innan):
1 ägg
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
4 dl rapsolja
1 kruka gräslök

Garnering:
salladsskott, sallad och örter (t ex dill, bladpersilja, körvel, gräslök)

1.Skaldjur: Skala räkorna eller plocka bort muskeln av pilgrimsmusslorna och lägg musslorna på ett hushållspapper. Musslorna halstras i en mycket het panna i lite olivolja precis innan servering, 30-40 sekunder på varje sida. Krydda med salt och peppar. Eller dela humrarna, plocka ur köttet ur kroppen, klorna och leder. Lägg upp hummerköttet i portioner.
2.Grönsaksnudlar: Skala gurkan och morötterna, kärna ur gurkan och hyvla ”nudlar” av morötterna och gurkan med en osthyvel. Ansa och hyvla fänkål och rädisor i tunna skivor. Blanda citronsaft med olivolja, vänd ner ”nudlarna”, rädisorna och fänkålsskivorna, krydda med salt och peppar. Låt det marinera i ca 30 minuter. Ansa och skölj salladen.
3.Dressing: Lägg ägg i kokande vatten i 2 minuter. Skölj kallt och knäck i en bunke.
4.Gröp ur stelnad äggvita som sitter i skalet med en tesked, lägg tillsammans med äggulan. Tillsätt salt, vitpeppar, rödvinsvinäger, skala och pressa i vitlöksklyftorna.
5.Vispa i oljan droppvis i ägg- och vinägerblandningen, när det börjar tjockna kan man hälla i en tunn stråle under vispning. Skär gräslök fint och tillsätt i dressingen. Lägg dressingen i en spritspåse.
6.Lägg de marinerade grönsakerna och skaldjur på tallrikarna, spritsa vitlöksdressing runt ”nudlarna”. Garnera med sallad eller salladsskott och örter. Servera med varm baguette eller rostat bröd. (Dressingen håller ca 1 vecka i kylen).



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Oj, oj, oj, vad fräscht och gott det låter! Det ska jag definitivt testa! :) Inlägget sparar jag nu på en gång!
    Ha en fin trettondagsafton!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera