
Skaldjur med grönsaksnudlar och vitlöksdressing
Portioner: 4
60 g oskalade räkor eller:
12 pilgrimsmusslor eller:
2 humrar
Grönsaksnudlar:
1/2 gurka
2 morötter (gärna gula eller röda)
1 liten fänkål
6 rädisor
1/2 msk citronsaft
1 msk olivolja
salt och peppar
Dressing (gör gärna dagen innan):
1 ägg
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
4 dl rapsolja
1 kruka gräslök
Garnering:
salladsskott, sallad och örter (t ex dill, bladpersilja, körvel, gräslök)
1.Skaldjur: Skala räkorna eller plocka bort muskeln av pilgrimsmusslorna och lägg musslorna på ett hushållspapper. Musslorna halstras i en mycket het panna i lite olivolja precis innan servering, 30-40 sekunder på varje sida. Krydda med salt och peppar. Eller dela humrarna, plocka ur köttet ur kroppen, klorna och leder. Lägg upp hummerköttet i portioner.
2.Grönsaksnudlar: Skala gurkan och morötterna, kärna ur gurkan och hyvla ”nudlar” av morötterna och gurkan med en osthyvel. Ansa och hyvla fänkål och rädisor i tunna skivor. Blanda citronsaft med olivolja, vänd ner ”nudlarna”, rädisorna och fänkålsskivorna, krydda med salt och peppar. Låt det marinera i ca 30 minuter. Ansa och skölj salladen.
3.Dressing: Lägg ägg i kokande vatten i 2 minuter. Skölj kallt och knäck i en bunke.
4.Gröp ur stelnad äggvita som sitter i skalet med en tesked, lägg tillsammans med äggulan. Tillsätt salt, vitpeppar, rödvinsvinäger, skala och pressa i vitlöksklyftorna.
5.Vispa i oljan droppvis i ägg- och vinägerblandningen, när det börjar tjockna kan man hälla i en tunn stråle under vispning. Skär gräslök fint och tillsätt i dressingen. Lägg dressingen i en spritspåse.
6.Lägg de marinerade grönsakerna och skaldjur på tallrikarna, spritsa vitlöksdressing runt ”nudlarna”. Garnera med sallad eller salladsskott och örter. Servera med varm baguette eller rostat bröd. (Dressingen håller ca 1 vecka i kylen).

-Mama Skogly ♥
Oj, oj, oj, vad fräscht och gott det låter! Det ska jag definitivt testa! :) Inlägget sparar jag nu på en gång!
SvaraRaderaHa en fin trettondagsafton!
Kram kram
//Lana
Tack och detsamma till dig!
Radera