torsdag 13 mars 2014

Köttfärspaj med franska smaker

Ett läsartips från Linda Andersson. Supergod paj med mycket smak. Den var enkel att göra också. Jag gjorde 1,5 sats av creme frache/ostfyllningen ovanpå. Vill man ha den low carb så hoppar man över pajdegen och gör den som en gratäng. Servera med sallad och en god sås.



Köttfärspaj med franska smaker

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
50 g smör
2 tsk bakpulver

Fyllning:
400 g älgfärs/nötfärs
Smör
Salt
Peppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl rött vin
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
½ köttbuljongstärning
200 g champinjoner

Fyllning:
2 dl créme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 dl Västerbottenost
Salt
Peppar

Blanda vetemjöl, mjölk, smör och bakpulver till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ställ att vila kallt i minst 30 minuter. Förgrädda skalet i ugnen 225 grader i ca 10 minuter.

Stek köttfärsen i smör. Salta och peppra, ställ sedan åt sidan. Hacka all lök.

Stek löken så den blir genomskinlig. Tillsätt köttfärsen, vin, tomatpuré, timjan och smulad köttbuljong. Låt köttfärsen småputtra i ca 10 minuter.

Skiva champinjonerna och stek i en stekpanna. Blanda créme fraiche, Västerbottenost, vitlök, salt och peppar i en skål.

Lägg köttfärssåsen, champinjonerna och över créme fraicheblandningen överst i pajskalet. Gratinera tills ytan fått fin färg, det tar ca 10 minuter.



-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar