söndag 16 mars 2014

Rödkålssallad med rostade solrosfrön

Det är en ninjavecka på gång med 9:ornas nationella läsförståelse i svenska, uppsats, pedagogiskt café och årsmöte på föräldrakooperativet. Så vi inleder måndagen med nåt färgglatt och nyttigt. Ha en fin måndag, kamrater!

Har köpt en stor bit rödkål som ska användas till diverse. Förutom att det är både nyttigt och gott så är det ju en färgklick på tallriken. I det här receptet kan man byta ut solrosfröna mot t ex valnötter om man vill.

"Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler: främst mycket C-vitamin, beta-karoten (A-vitamin), kalcium, och järn mf. De är goda antioxidanter.
Precis som de flesta grönsaker så är de väldigt energisnåla. Innehåller bara ca 1 - 3 % protein, 0 - 1 % fett, 2 - 6 % kolhydrater, 1 - 3 % fibrer, resten vatten.
Kålväxter är även bra för immunförsvaret, är bakteriedödande, innehåller även pektin som är blodsockersänkande, den sänker även det onda LDL- kolesterolet, renar kroppen från toxiner m.m.
Kål anses även renande för levern. se leverrening."
(hälsosidorna)



Rödkålssallad med rostade solrosfrön

1 kg rödkål
3 morötter
1 dl rostade solrosfrön

Dressing

1 1/2 tsk grov osötad senap
2 msk vinäger, gärna balsamvinäger eller äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
1 dl neutral olja
ca 1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar

Ta bort de yttersta bladen på rödkålen. Skala morötterna.
Dressing: Blanda senap, vinäger och honung i en liten skål. Vispa i oljan droppvis och smaka av med salt och peppar.
Strimla rödkål och morötter så tunt som möjligt eller riv på det grövsta på rivjärnet. Blanda med dressingen, strö över solrosfrön och servera genast.
(Ica)



-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: