söndag 18 maj 2014

Marängtårta med hallon och lakrits

Min svåger Nicke gifte sig med sin Ida igår. Jag hade lovat att baka en glutenfri tårta till henne, och det här var receptet hon ville ha.

Det var en trevlig kväll med många skratt. De bjöd på tjälknöl med fransk potatissallad, sallad, gelé och bröd. Mycket gott. Hade även väldigt trevliga bordsgrannar. Det blev dock en ganska tidig kväll, då Alfred höll på att hosta ut sina lungor...



Marängtårta med hallon och lakrits

Maräng med puffat ris:
3 äggvitor
1 1/4 dl socker
4 dl puffat ris

Fyllning
150 g hallon, färska eller frysta
2 dl grädde
1/2 msk socker
3/4 tsk äkta lakritspulver
1 passionsfrukt

Gör så här:

Marängbottnar:
Sätt ugnen på 100-125 grader. Rita upp två rundlar, cirka 24 centimeter i diameter, på ett bakplåtspapper. Vispa äggvitorna så hårt att skålen går att vända utan att de rinner ut. Tillsätt sockret och vispa lite till. Vänd ner det puffade riset. Bred ut smeten innanför rundlarna på bakplåtspapper tills det blir ett jämnt lager. Grädda i 45 minuter och stäng sedan av ugnen. Låt torka på eftervärmen över natten eller tills bottnarna torkat helt. Lossa dem försiktigt.

Fyllning:
Lägg samman tårtan strax före servering så inte marängbottnarna hinner blötas upp. Vispa grädden. Mosa hallonen med hälften av grädden, sockret och lakritspulvret. Bred hallonblandningen på den undre marängbottnen. Lägg på nästa botten och bred ut resten av grädden. Garnera med innehållet från en passionsfrukt.

Tårtan är glutenfri.









En selfie med duckface är ju ett måste på varje bröllop.













-Mama Skogly ♥

4 kommentarer: